Få Matlagning: vetenskapen om matlagning

Du kommer snart att höra det, för att hålla skål med guacamole grön alla under Super Bowl, bara att sticka en avokado grop i mitten av mash.

Som om den stora svarta frö var som den sockel i “2001: A Space Odyssey,” ge bort någon form av aura eller energi vibe för att hålla guac från oxiderande och vrida UPS-brun.

Du kommer att upptäcka att det inte fungerar på det sättet. Åh, precis nedanför gropen, men bara det, indraget kommer att vara så gröna som kan bero på att graven hålls luften bort från guacamole. Något hinder för luft (syre) folier oxidation (browning).

Eller kanske du har tur och din guacamole förblir grön för ett tag eftersom du blandat i en bra mängd sura element såsom lime juice och tomat i bitar. Syra också hämmar oxidation.

Men sockeln inte.

Att känna till några vetenskap — från biologi, kemi, även fysik — kan hjälpa till i köket lika mycket som att hålla dina knivar vassa. Här är några andra lagar av naturen för saker kulinariska.

Jag har alltid trott att tre påsar babyspenat vissnat in en handfull i stekpannan eftersom spenat var mestadels vatten. Allt jag gjorde var att avdunsta och — poof! — omedelbar sida skålen. Jag har sedan dess lärt sig att spenat är upp till 70 procent luft. Dess blad kan likna papper men de är mer som svampar. Matlagning det ganska mycket bara töms den.

Den browning enzymer i basilika blad kommer att missfärgas eller svartmåla både ingredienser i pesto och pasta serveras med pesto ännu snabbare än guacamole bruna, i en fråga om minuter. Förebygga åtminstone pastan från att titta grå genom att koka det i surgjort vatten (ca 1/4 kopp citronsaft per liter vatten). Varken pasta eller pesto smakar citron eftersom vatten inte tränger nudlar som gäller. Igen, syra förhindrar browning.

Olja som kan spotta i traktörpanna fläckar mina glasögon — men på baksidan av linser, inte framför, där jag antar att oljan skulle resa. Men, nej, värmen från spisen blåser varm luft upp över mitt huvud och tillsammans med det, molekyler olja. De hoppar på mina glasögon från ovan och vid bak. Så, jag bär en keps på spisen och de landar på den och locket istället.