De laatste in Thailand is politiek drama: Uitspraak regering verwerpt #ThaiCoup geruchten

Thailand heeft te kampen met een periode van verhoogde politieke onzekerheid na de koning in het openbaar ontmoedigd zijn zus uitgevoerd voor de minister-president.

De koppen begon te stromen in op vrijdag, toen de Thaise Raksa Partij, een populistische groep geassocieerd met oud-Premier Thaksin Shinawatra, bekend dat Prinses Ubolratana Rajakanya, de oudere zuster van Koning Maha Vajiralongkorn, zou uitvoeren als de prime ministeriële kandidaat op 24 Maart algemene verkiezingen. Kort daarna, de huidige Premier Prayut Chan-ocha, die staat voor de regerende militaire overheid, ook gooide zijn hoed in de ring onder de pro-militaire Palang Pracharat Partij.

Maar toen de koning kwam tegen zijn zuster ‘ s kandidatuur voor het zeggen in een verklaring dat het “ongepast” voor de leden van de koninklijke familie in te voeren politiek.

Dan, tijdens het weekend, de mensen die op de grond gerapporteerde waarnemingen van militaire voertuigen rond Bangkok, tanken zorgen dat een soort van greep naar de macht kan brouwen. “Er is al zo veel staatsgrepen in de Thaise geschiedenis dat wanneer je militaire voertuigen op de straat, er moet iets worden,” zei Paul Chambers, een docent voor internationale zaken in Thailand Naresuan Universiteit.

Brent Lewin | Bloomberg | Getty Images
Een man met een Thailand Stemmen shirt maakt gebruik van een smartphone op het kantoor van de kiescommissie in Bangkok op Feb. 8, 2019

Op maandag, de beslissing van de overheid genaamd de staatsgreep gerucht “nep-nieuws” in het kielzog van de term #ThaiCoup trending op Twitter in het land, volgens het nieuws draden Deutsche Presse-Agentur en Agence France-Presse. Autoriteiten zeggen dat de militaire voertuigen werden verplaatst voor een jaarlijkse multinationale militaire oefening die begint op dinsdag, meerdere rapporten zei.

Het is niet geheel duidelijk waarom de militaire nodig zou hebben gehad om met geweld te nemen. In 2014, het leger de macht greep van een pro-Thaksin regering met Prayuth, nu een gepensioneerde generaal, die leidt dat de beweging. En, in de vijf jaar regel, de militaire leiding heeft vertraagd verkiezingen meerdere malen. De 24 Maart stemmen wordt gezien als een test van het vermogen van ons land om terug te keren naar de democratie.

Een reden voor de coup geruchten zou strijd tussen facties van de strijdkrachten, Kamers stelde: “Er is een groeiende kloof in de militaire over de junta de overheid.”

Een andere oorzaak voor de show van kracht zou worden in afwachting van politieke onrust, volgens Andrew Generaal Marshall, docent aan de Edinburgh Napier University en een toonaangevende expert op het Thaise politiek.

De koning, die traditioneel de commando ‘ s van de trouw van het leger, “het gevoel dat de recente gebeurtenissen hebben gegooid de verkiezingen in chaos, en hij wil niet de politieke wanorde te overschaduwen zijn kroning in het begin van Mei,” Marshall zei op Twitter.

Er is ook een risico van Prinses Ubolratana Thaise Raksa Partij eruit geschopt te zijn van de electorale race, die zou kunnen verhogen spanningen. Op zondag, Srisuwan Janya, secretaris-generaal van Thailand Vereniging voor de Bescherming van de Grondwet, vertelde Reuters dat hij een verzoek indienen om te leiden tot diskwalificatie van de groep.

“De koninklijke aankondiging duidelijk gemaakt dat de partij geschonden kieswet,” de activist vertelde het persbureau, verwijzend naar de koning is vrijdag verklaring, die zei dat haar actie bedroeg een schending van de grondwet.

toon hoofdstukken

De impact van Thailand ‘ s van de verkiezingen op de markt en de economie
4:10 AM ET Fri, 4 Jan 2019 | 02:43

De monarch uitspraak van op vrijdag zei de leden van de koninklijke familie “kan niet worden toegestaan om te houden een politieke functie, omdat deze inbreuk zou maken op niet alleen de geest van de Grondwet, maar ook de bestaande conventies van de overheid onder de noemer van de constitutionele monarchie”, aldus een vertaling geplaatst op het Ministerie van Buitenlandse Zaken website.

Dat schelden geactiveerd vragen over in welke mate de koning (in) op de hoogte waren gesteld van zijn oudere zus bedoelingen. “Heb Thaksin en zijn bondgenoten gaan door met hun plan met Ubolratana zonder de koning weten — dat zou een zeer gewaagde stap, gezien de enorme macht van de Thaise monarchie?” Jozua Kurlantzick, senior fellow voor Zuidoost-Azië aan de Council on Foreign Relations, vroeg in een recente opmerking.

“(Of) heeft Thaksin, de prinses, de leiders van de pro-Thaksin partij, en de koning slaan een deal, alleen voor de koning te lopen op het laatste moment—misschien wel als gevolg van een aantal royalisten’ wantrouwen van Thaksin?” Kurlantzick voortgezet.

toon hoofdstukken

ZEE te blijven, politiek stabiel, ondanks de verkiezingen: Econoom
4:20 AM ET Fri, 8 Feb 2019 | 02:28

Politieke analisten zei de prinses’ kandidatuur onder de pro-Thaksin Thaise Raksa Partij zou zijn de problemen voor de militaire controle van het land. Als Ubolratana mochten staan voor de verkiezingen, Kurlantzick zei, zou ze waarschijnlijk krijgen het meeste stemmen krijgt de eerbied voor de koninklijke familie in het land. En als ze zouden winnen van de verkiezing “de macht zou swing afstand van het leger en van de richting van een populistische/koningsgezinde nexus,” de ” Council on Foreign Relations expert toegevoegd.

Een nieuwe formele alliantie tussen de prinses en een groep dicht bij Thaksin kan upend het land de traditionele politieke dynamiek, politiek watchers zei. Historisch gezien, het leger en de koninklijke familie hebben altijd al geallieerde en ontpit tegen populistische groepen.

“Thaksin vertegenwoordigt de antithese van de partij die zich van oudsher ondersteund de koninklijke familie … [dit] is een zeer bijzondere situatie,” zei Simon Hopkins, CEO van beleggingsonderneming Milltrust International.

Thailand kiescommissie maandag officieel gediskwalificeerd Ubolratana van het zoeken van de minister-president post, Reuters gemeld.