Redactie: Denver leerkrachten in staking zou moeten geven nieuwe bonus systeem een kans

De chaos in sommige Denver Openbare Scholen tijdens de eerste dag van de leraren staking van maandag was te verwachten.

Zonder doorgewinterde professionals die hun klaslokalen samen en het bevorderen van een ordelijke leeromgeving, natuurlijk, deze scholen (in het bijzonder de stad de grootste van de hoge-scholen) uit elkaar viel. Onze docenten zijn slimme, getalenteerde en hun posities zijn onvervangbaar.

Echter, we zijn verbijsterd is gekomen.

Het definitieve bod van Superintendent Susana Cordova was 11 procent verhogen, waardoor het salaris in het eerste jaar docent (basisloon) voor wat de unie was veeleisend, $45,800. Die aanbieding van $55 miljoen in de komende drie jaar in de richting van de leerkracht basissalaris en veel van dat geld is afkomstig van het voorgestelde bezuinigingen voor de centrale kantoor.

Maar dat is niet wat deze staking is over. Deze staking is over de bonussen die de wijk biedt aan leerkrachten die werken in de moeilijk in te vullen posities (wiskundige en wetenschappelijke docenten) of op een laag inkomen of hoge prioriteit scholen. De unie en de docenten die het vertegenwoordigt zeggen dat deze bonussen zijn niet effectief en moet worden doorverwezen naar een basissalaris.

We zijn het niet eens.

Deze bonussen vormen een kans voor Denver te trekken een aantal van onze beste en slimste leraren aan de scholen waar ze het meest nodig zijn. De kloof tussen Denver ‘ s met een laag inkomen en meer welvarende studenten groeit, maar niet voor de reden die je zou verwachten. De prestatie kloof wordt steeds belangrijker, omdat onze studenten van middelen tot verbetering van hun testen van de prestaties tegen een tarief hoger dan de leerlingen die in aanmerking komen voor gratis-en-voor een lagere prijs lunch.

Cordova heeft een voorstel voor een nieuwe bonus systeem, en we vragen de leerkrachten geven aan dat een kans voordat ze de vraag de hele professionele systeem van compensatie worden verlaten.

Wij ondersteunen deze bonussen omdat we geloven in de leerkrachten. Wij geloven dat het een getalenteerde, toegewijde professional te houden in een klas gericht en leren. Wij geloven dat een leraar heeft een diepe impact op de leerlingen en dat er geen betere manier om te proberen en sluit de verwezenlijking van gap, in Denver of in andere wijken, dan ervoor te zorgen dat onze studenten die worstelen de meeste hebben ook een uitstekende leraren.