Aprilia Racing CEO Legt Ducati Aero Protest Beroep

Hoe dun is de lijn tussen het respecteren van de voorschriften van een creatieve interpretatie van de regels? Ducati weer in de spotlight voor een interpretatie/verkeerde interpretatie van de regels.

Het gebeurde allemaal in de lange Qatar nacht. Andrea Dovizioso was net in beslag genomen van een laatste-hoek overwinning na een ademloos, om het record te breken duel met wereldkampioen Marc Márquez, als een protest was ingediend door Aprilia, Honda, KTM en Suzuki tegen de nu beruchte bijlage onder de achterbrug van de GP19 van Dovizioso, Danilo Petrucci, en Jack Miller, die—volgens hen—onregelmatige, omdat het kan worden beschouwd als een aanhangsel aan het genereren van aerodynamische belasting.

Een onderzoek werd gestart na de race, en de FIM Stewards Paneel geweigerd de protesten, de uitspraak van de desbetreffende onderdeel, juridische. Ondanks dit, is het beroep paneel besloten de zaak te verwijzen naar de FIM Hof van Beroep in orde “te bereiken meer informatie met betrekking tot de zaak”, zoals aangegeven in het officiële persbericht. Totdat een definitieve beslissing is bereikt, naar verwachting voor het Argentinië Grand Prix, Dovizioso de overwinning zal staan.

De scoop dat heeft geleid tot zo veel controverse.

Met dank aan Ducati

Ducati ontkent het deel is van een aerodynamische stuk beroept op het apparaat is de enige functie van de koeling van de achterband en dat het item in kwestie voldoet aan een communiqué, verstuurd door de FIM Technisch Directeur Danny Aldridge op 2 Maart. Aprilia Racing CEO Massimo Rivola, die leiding gaf aan het beroep, legt de redenen achter het protest.

GERELATEERD: Dat Kleine Bolletje Onder Ducati ‘ s MotoGP Fiets Heeft Gemaakt van Veel Controverse

“Ten eerste wil ik graag feliciteren met Ducati en Dovizioso voor de geweldige overwinning”, Rivola zegt, “maar de regels moeten duidelijk zijn.” De nieuw benoemde Aprilia Racing baas, die lid is van de MotoGP na een lange carrière bij Ferrari Formule 1, heeft een duidelijke visie en de moed om te durven.

Massimo Rivola joins Aprilia Racing na een lange carrière bij Ferrari.

Aprilia

Om beter te begrijpen, moeten we terug alle feiten.

“We weten dat elk apparaat in dat gebied is van cruciaal belang voor de aerodynamica effect. Het is een gebied waar kunnen we halen de prestaties, en we in feite had voorgesteld een vergelijkbaar project Danny Aldridge, de FIM technisch directeur. Maar op 19 februari ons project werd geweigerd met de uitleg dat het apparaat kan alleen worden gebruikt in natte omstandigheden. Om deze reden, we stoppen ontwikkeling.”

Is het apparaat dat wordt gebruikt door Ducati verschillend van het water deflector gebruikt door Yamaha in Valencia?

“Afgelopen November Yamaha had een water deflector aangesloten op de achterbrug dat werd beschouwd als een juridisch om redenen van veiligheid. Ter gelegenheid van de Qatar test in februari (23-25), Ducati had getest op Miller ‘ s fiets een apparaat dat meer was dan een water deflector, het was een driedekker; die, per definitie, heeft een aerodynamisch effect. Het was merkwaardig dat een week later, precies op Maart 2, de technisch afgevaardigde gestuurd met een technische verklaring voor dit deel, met opgave van de omvang en het gebruik van het apparaat, met de vermelding dat het niet kan maken aerodynamische belasting. Het feit is dat in dat gebied of liever in de voorzijde van het achterwiel, de lucht stroomt zeer snel en hoe sneller de lucht, zelfs een kleine vleugel is genoeg te genereren laden.”

Wat zijn de technische voorschriften op het vlak van aerodynamica?

“Om te vermijden dat de escalatie van de kosten op het gebied van aerodynamica die we tegenwoordig zien in de Formule 1, MotoGP heeft een duidelijke richting te beperken excessen. De regeling te beperken tot een totaal van twee van de aerodynamica pakketten die kunnen worden gehomologeerde per seizoen, meestal aan het begin en dan een update. Het gebied van de achterbrug is gratis voor ontwikkeling, maar voor doeleinden die geen verband houden met een aërodynamische effect.”

Wat gebeurde er tijdens de Qatar race weekend?

“Toen we zagen dat Miller werd met behulp van de driedekker in de praktijken, sprak ik met Gigi Dall’Igna het informeren van hem we zouden het indienen van een protest als het gebruikt werd in de race. In de race niet één, maar alle drie de fabriek fietsen waren uitgerust met het. Dus dat deden we, samen met Honda, KTM en Suzuki. Het besluit dat genomen is ter plaatse door de FIM stewards te weigeren ons protest was de politieke (omdat Aldridge was dezelfde persoon die had de informatie aan het team in Maart). Niet alleen dat, dit omzeiling van de regels is tegen de geest van de regel. De nieuwe aerodynamica regels gemaakt werden in feite om de kosten van de ontwikkeling.”

Rivola zegt omzeilen van de regels is tegen de geest van die regels.

Aprilia

Wat is de verdediging wordt beweerd door Ducati?

“Ducati zegt het apparaat wordt gebruikt voor het koelen van de achterband, maar in de koude nacht van de Qatar race met de temperatuur van het asfalt het registreren van 19 graden celsius, het probleem is meer het tegendeel, het was om de banden in temperatuur. Bovendien, was het niet in een vochtige toestand, als Aldridge de verklaring van de op 2 Maart vermeld.”

Wat voor resultaat verwacht je?

“Van een sport-oogpunt, Dovizioso verdient om te winnen voor zijn uitstekende prestaties, maar dit is een ander verhaal. Ik hoop dat de situatie zal worden gewist voordat de Argentijnse GP aan het einde van de maand. We houden er niet van om tegen Ducati, maar we willen duidelijke regels; alleen op deze manier kunnen we garanderen een reële ontwikkeling onder alle spelers.”

Wilt u meer nieuws?

Meld u aan en ontvang onze nieuwsbrief en mis nooit meer een update!

Als Ducati beweert te zijn een kleine speler om te vechten tegen de Japanse reuzen, Aprilia is nog kleiner. Wat zijn de doelstellingen voor de 2019 seizoen?

“De hele Aprilia Racing telt 75 mensen. We hebben beperkte middelen ten opzichte van de andere fabrikanten, maar de plannen van de woning zijn duidelijk. Aprilia heeft een lange, succesvolle geschiedenis (54 wereldtitels in totaal) en heeft alles bereikt wat in alle categorieën met uitzondering van de MotoGP. Dit is nog een jong project en de aanpak tot nu toe is een beetje verlegen in vergelijking met andere teams, maar het doel is om concurrerend te worden en de strijd voor de wereld titel in een paar jaar.

Rivola zegt het team heeft verbeterd ten opzichte van vorig jaar, maar de concurrentie is ook verbeterd.

Aprilia

“We hebben de steun van de goederen, maar eerst moet uitpakken van het maximum van wat we hebben. Om dit te doen, ben ik begonnen met het motiveren van alle medewerkers omdat het werk van iedereen draagt zijn steentje bij om de fiets sneller. De voormalige SBK team vormt nu de MotoGP test team met Bradley Smith, en kunnen we rekenen op twee zeer gemotiveerde renners: Andrea Iannone en Aleix Espargaró. Ik vertrouw ze veel. Aleix is super fit en weet de fiets, zodat hij kon duwen vanaf het begin, eindigen in de top 10 in Qatar. Andrea verloren test dagen, omdat hij zich niet goed voelde. Hij kwam tot de Qatar race zonder te hebben gedaan een race simulatie voor en hij deed het goed. Hij werkt hard, hij geeft ons ook zeer interessante opmerkingen op basis van zijn ervaring met Suzuki en Ducati. Hij heeft gewoon wat tijd nodig, maar hij zal te zien zijn volledige potentieel. Het doel is om in de top 10 op zijn minst met een ruiter, om te eindigen in de voorkant van de KTM leger. We hebben een stuk verbeterd in vergelijking met vorig jaar, maar alle deelnemers hebben hetzelfde gedaan en het niveau van de MotoGP grid is erg hoog dit jaar.”