Tidigare Mozilla GM: Google saboterade Firefox för att öka Chrome

Mozilla: s före detta chef har lagts till anklagelser om att Google medvetet saboterade konkurrerande webbläsare för att öka Chrome popularitet.

Jonathan Nightingale gav sitt konto i en serie av inlägg under helgen.

Trots att den huvudsakliga källan av Mozilla: s intäkter genom en inkomst andel på sök, han anklagar Google för att använda smutsig taktik för att skada konkurrenter.

Nightingale twittrade:

“När chrome lanserades saker blev komplicerade, men inte på det sätt du kanske tror. De hade en konkurrerande produkt nu, men de ville inte klippa banden, bryta vår sök-deal – inget sånt.

I själva verket, den historia vi höll höra var: “Vi är på samma sida. Vi vill samma saker.'”

Mozilla är bland de mest kända förespråkare för integritet och ett öppet internet. Under de senaste månaderna, det kritiserade Microsofts beslut att byta från att utveckla sin egen EdgeHTML webbläsaren motorn Krom som lämnar alltför mycket makt till Google.

Nightingale menar att enskilda Personer kände att de företag som var på samma sida, men företaget som helhet var mycket försöker dominera webbläsaren rymden

“Google Chrome annonser började synas bredvid Firefox sökning. Gmail och Docs började erfarenhet selektiv prestanda problem och buggar på Firefox. Demo platser felaktigt skulle blockera Firefox som “oförenligt”, sade han.

“Allt detta är saker du kan göra för att tävla, naturligtvis. Men vi var fortfarande ett sök partner, så skulle vi säga ” hej vad ger?’ Och varje gång de skulle säga, ” oj!. Det var en olyckshändelse. Vi kommer att fixa det i nästa tryck i 2 veckor.'”

Mozilla tydligen inför hundratals av dessa så kallade olyckor, och Nightingale menar att Google inte är som inkompetent för dem att vara sant misstag.

“Jag tror att de var slut klockan. Vi förlorade användare under varje oops. Och vi tillbringade ansträngning och frustration var klockan ticka på att istället för att förbättra vår produkt. Vi fick överlistat en stund och av den tid som vi börjat kalla det för vad det var, en hel del skador hade gjorts.”

Detta är inte första gången sådana anklagelser har riktats mot Google från konkurrenter.

Förra året, Mozilla Program Manager Chris Peterson twittrade:

“YouTube-sida ladda 5x långsammare i Firefox och Kanten än i Chrome eftersom YouTube är Polymer redesign bygger på den föråldrade Skugga DOM v0 API endast genomföras i Chrome. Du kan återställa YouTube är snabbare pre-Polymer design med denna Firefox extension: https://t.co/F5uEn3iMLR”

Före Google förändring, YouTube laddar snabbare på Firefox än Chrome. Liknande anklagelser har också gjorts utanför Mozilla.

På Y Combinator i December förra året, tidigare Microsoft software engineering intern Josua Bakita skrev:

“Jag väldigt nyligen arbetade på Kanten team, och en av anledningarna till att vi bestämde oss för att avsluta EdgeHTML var på grund av att Google höll göra förändringar på sina webbplatser som bröt andra webbläsare, och att vi inte kunde hålla upp. Till exempel, de nyligen har lagt till en dold tomt div över YouTube-videor som orsakar våra hårdvaruacceleration snabb väg till borgen (ska nu vara åtgärdat i Win10 Okt uppdatering).

Dessförinnan vårt ganska state-of-the-art video acceleration sätta oss väl inför Chrome på video speltid på batteri, men nästan i samma ögonblick de bröt saker på YouTube, de började reklam för Chrome: s dominans över Kanten på en video att titta på batteriets livslängd. Vad är det som gör det så sorgligt, är att deras påstådda dominans var inte på grund av sinnrika optimering arbete med Chrome, men på grund av ett fel på YouTube. På det hela taget, de bara gjort webben långsammare.

Nu medan jag är inte säker på att jag är övertygad om att YouTube var ändrade avsiktligt sakta Kanten, många av mina arbetskamrater är ganska övertygad om – och det är de som har tittat in det personligen. Lägg till detta alla, när vi frågade, YouTube vände ner vår begäran om att ta bort den dolda tom div och inte utveckla ytterligare.

Och detta är bara ett fall.”

Lägga till funktioner och förbättringar för att få en konkurrensfördel är en sak, men det är i allas vårt intresse att utmana alla företag som aktivt försämrar prestanda av konkurrerande webbläsare mot principerna för det öppna nätet.

Intresserad av att höra industriledare diskutera ämnen som detta? Delta co ligger IoT-Tech Expo, Blockchain Expo, AI & Big Data Expo, och It-Säkerhet & Cloud Expo World Series med kommande evenemang i Silicon Valley, London och Amsterdam.