Denver har befolkningen ökat med nästan 20 procent sedan 2010 — och det är att plocka upp igen

Denver är långvariga befolkningen boom revved upp förra året — men den kraftiga ökningen var återigen i skuggan i ny inventering beräkningar av tillväxt i El Paso County, som hotar dess ställning som statens största län.

Dual city and county of Denver absorberas 11,053 fler invånare under året som slutade den 1 juli, den dag som används av US Census Bureau varje år som en pinne för officiella årliga uppskattningar av folkmängden. Att nästan 1,6 procent tillväxt sätta Denver befolkning på 716,492.

Efter två år av avtagande tillväxt, Denver plockade upp takten mellan mitten av 2017 och i mitten av 2018, enligt Denver Post analys av folkräkningen siffror som släpps på torsdag.

Men stadens genomsnittlig nettoökning av 921 personer per månad under den period som bleknar i jämförelse med den 1 566 resultat-en-månad-tillväxten i 2014-15, hög-vatten märket för det senaste decenniet.

Den nya uppskattningar ta Denver är anmärkningsvärt att köra i tydligare fokus, visar att staden har ökat med knappt 20 procent sedan 2010. Urban boom har kommit med bostäder till ett överkomligt pris kritan, ökad trafik och ångest över utvecklingen, alla frågor som har front och center i 7 Maj valet till borgmästare och kommunfullmäktige.

Colorado befolkningen närmade 5,7 miljoner i den nya folkräkningen siffror, upp 1,4 procent. En betydande nationell ranking var Greeley metro områdets status som den sjunde snabbast växande huvudstadsregionen (att falla från tredje plats i 2017) — delvis på grund av områdets blomstrande olje-och gasindustrin.

Förnyade striden för största länet

El Paso County — hem till Colorado Springs — fortsatte att växa snabbare än Denver tillväxt, både i numerisk och procentuella termer, för tredje året i rad. Beräknad befolkning av 713,856 den 1 juli återspeglar en ökning av 13,056 människor, eller nästan 1,9 procent.

Denver är febrig tillväxt tidigare under decenniet bidragit till det drabba El Paso för statens största länet i och med 2016, men nu är rollerna har skiftat. Om utvecklingen fortsätter, El Paso skulle kunna vara tillbaka på topp inom två år.

Colorado: s snabbast växande län

Efter Denver och El Paso län, Svetsa Län (hem till Greeley) spårat tredje största numeriska befolkningen ökar (9,031) bland Colorado 64 länen under den period på ett år. Det följdes av Adams (7,440) och Douglas (7,108). I Denver metro area, Douglas, vilken ökade med 2,1 procent, var det enda länet att växa snabbare än Denver i procentuella termer.