Polis vill skatt vaping, öka skatterna för att betala för förskola, hälso-och sjukvård

Gov. Jared Polis har en plan för att betala för förskolan och ett program som skulle kunna sänka sjukvårdskostnaderna för människor på den Västra Sluttningen: Lägg till en punktskatt på vaping och höja skatterna på cigaretter.

Polis infört skatten förslaget onsdag på en presskonferens med Rep. Yadira Caraveo, D-Thornton, som är med och sponsrar ett lagförslag som skulle be väljarna i November 2019 om denna nya skatt är något som de vill.

Bill — som har mindre än två veckor att få genom den lagstiftande församlingen innan lagstiftare måste avbryta den för året — skulle öka skatter Coloradans betala för ett paket cigaretter från $0.84 till $2.59 ett pack. Det skulle också skatt “vape juice”, även känd som “e-liquid,” i samma takt som cigaretter.

Guvernören säger att ungdomar vaping är en epidemi i Colorado — som förekommer på två gånger för det nationella genomsnittet.

De pengar som samlas in årligen av skatter skulle delas upp på tre olika sätt:

$111 miljoner kronor för att utöka pre-kindergarten tillgänglighet i hela staten.
$75 miljoner för en återförsäkring förslag, vilket skulle skapa en statlig fond för att hjälpa försäkringsbolagen att ta hand om de sjukaste patienterna, sänka premierna generellt.
$38 miljoner för behavioral health program.

Men ägarna av vaping butiker säga att skatt som har ett högt pris.

“Det är större än min vinstmarginal,” sade Amanda Wheeler, ägare av Jvapes, som har två platser i Colorado Springs.

Hon berättade för Denver Post att hon hade för att uppfostra sina priser avsevärt om denna skatt passerar, vilket innebär att hon kunde till slut förlora sina två butiker i Colorado om hennes kunder vänder sig till online-återförsäljare som inte har att betala denna nya skatt.

Wheeler pekade på Pennsylvania som ett exempel. Staten instiftade 40 procent av skatten på rökfria tobaksprodukter, 2016 och massor av små butiker stängt.