På Denver bolagsstämman, Southwest Airlines VD adresser Boeing 737, entreprenör kontroverser

Southwest Airlines höll sin årsstämma i Denver på onsdag, och det var en elefant storleken av en 737 inne i konferens rummet och arbete protesterar på gatan utanför.

Sydväst, Dallas-baserade low-cost carrier med slående blått, rött och gult flygplan, drabbades hårt av den globala jordning av Boeing 737 Max jets den här våren efter dödsolyckor i Etiopien och Indonesien.

Flygbolag flyger enbart på 737, inklusive 34 Max antal flygplan, vilket är ca 5 procent av dess aktiva flotta av 753 plan, VD och styrelseordförande, Gary Kelly sade på onsdagen. De 34 jets är nu parkerad i öknen i Kalifornien medan federala tillsynsmyndigheter arbete med att se över flygplanet är automatiserat styrsystem och säkerställa att planen är säkert att återvända till luften.

Southwest har order i med Boeing för 249 mer 737 Max jets, minst en handfull som skall levereras senare i år. Naturligtvis, Kelly började sin rapport till investerare på Renaissance Denver Downtown City Center Hotel med en uppdatering på situationen. Flygbolaget har blandas sitt schema genom Aug. 5 för att ta itu med att åsidosätta 737 Max, men det är att sälja utrymme på sitt Max plan med början Aug. 6. Det är att arbeta med Federal Aviation Administration och Boeing på ett svar på krisen.

“Jag vet inte när Max kommer att åter tas i bruk. Jag hoppas det kommer att vara denna sommar,” sade Kelly. “Vi kommer att försäkra oss själva, naturligtvis, att det är säkert innan vi återvänder till service och under tiden kommer vi att fortsätta att erbjuda en av de starkaste, om inte den starkaste rutt nätverk i kontinentala USA”

RELATERAT: Boeing har kallat 737 Max 8 “inte lämpligt” för vissa hög höjd flygplatser som DIA

Jordning kom vid slutet av ett starkt första kvartal för flygbolaget. Under de tre första månaderna av året, Sydväst tog på 5,1 miljarder dollar i intäkter jämfört med sek 4,6 miljarder euro i kostnader, enligt finansiella rapporter. Resultatet var $505 miljoner i rörelseresultat och 70 cent av årets resultat per aktie på sitt lager. Företaget aktiekursen stängt onsdag på $52.01, upp från $47.14 på Jan. 2.

Bolaget meddelade även onsdag är det upping sin kvartalsvisa utdelningar till investerare till 18 cent per aktie, upp till 16 cent, och förbereder sig för att slå in på en annan $2 miljarder runda av lager återköp så snart som hoppar upp sin nuvarande $2 miljarder återköpsprogrammet.

Under mötet, många aktieägare valde att fokusera på deras frågor om 737 Max, uttrycker oro för att under de kommande åren mycket mer av den airlines trafik förväntas att flyttas till plan. En aktieägare, som vägrade att ge sitt namn för denna artikel frågade om Sydväst funderar på en sammanslagning med ett flygbolag som använder Airbus jets, såsom Denver-baserade Frontier Airlines, att diversifiera sin trafik. Kelly har avböjt att hantera en potentiell sammanslagning men fick samtal att diversifiera Sydväst flotta opraktiskt med tanke på alla de processer och teknik på plats på flygbolagets runt 737.