Trump hissar metaller tullar på Mexico, Kanada

WASHINGTON — Gräva ner sig i en vidsträckt handel tvist med AMERIKANSKA rival Kina, Vd Donald Trump tog steg på fredag för att minska spänningarna med Usa: s allierade — lyft import skatt på Kanadensiska och Mexikanska stål och aluminium och fördröja auto avgifter som skulle ha ont i Japan och Europa.

Genom att ta bort metaller tullar på Kanada och Mexiko, Trump rensat en avgörande hinder för att en Amerikansk handel pakten hans team förhandlades fram förra året. Som en del av fredagens arrangemang, Kanadensare och Mexikaner överens om att skrota repressalier taxor de hade införts på AMERIKANSKA varor.

“Jag är glad att kunna meddela att vi har bara nått en överenskommelse med Kanada och Mexiko, och vi ska sälja vår produkt i dessa länder utan införande av tariffer, eller större taxor,” Trump sade i ett tal till National Association of Realtors.

I ett gemensamt uttalande, USA och Kanada sa att de skulle arbeta för att förhindra billig import av stål och aluminium från att komma in i Nordamerika. Bestämmelsen verkade mål Kina, vilket har länge anklagats för översvämningar världens marknader med subventionerade metall, pressa ner priserna i världen och sårade AMERIKANSKA producenterna. Länderna kan också reimpose avgifterna om de ställs inför ett “uppsving” i stål eller aluminium import.

I Washington, några uppmanade Trump för att dra fördel av vapenvilan med USA: s allierade för att få ännu tuffare med Kina.

“Kina är vår fiende”, säger Sen. Ben Sasse, R-Neb. “Kanada och Mexiko är våra vänner. Ordförande är rätt för att öka trycket på Kina för deras spionage, deras stöld av intellektuell egendom, och deras fientlighet mot rättsstaten. Ordföranden har också rätt att vara deescalating spänningen med våra Nordamerikanska allierade.”

Tidigare fredag, Vita Huset sade Trump är dröja sex månader varje beslut om att smälla tullar på utländska bilar, ett drag som skulle ha drabbat Japan och Europa, särskilt hårt.

Trump är fortfarande i hopp om att använda hot om auto taxor för påtryckningar Japan och Europeiska Unionen till att göra eftergifter i de pågående handelsförhandlingarna. “Om avtal inte kan nås inom 180 dagar, kommer ordföranden att avgöra om och vilka ytterligare åtgärder som behöver vidtas, i” Vita Husets pressekreterare Sarah Sanders sade i ett uttalande.

Vid utfärdandet av metaller taxor och hotar de på bilar, vd var att förlita sig på ett sällan använt vapen i USA: s handel kriget arsenal — artikel 232 i Handeln Lagen 1962 — som låter ordföranden införa tullar på import om Handel Institutionen bedömer dem som ett hot mot den nationella säkerheten.