Colorado process över sällskapsdjur lägger sig för $1M

DENVER — Colorado bostäder myndigheten anklagas för brott mot den federala rättigheter för hyresgäster med funktionshinder genom att ta ut en avgift för sällskapsdjur har fast en rättegång för nästan $1 miljon.

Avtalet följde på tre år slåss över Meeker Bostäder Myndighetens insatser för att skärpa restriktionerna för att hålla husdjur i nordvästra Colorado egendom, en statligt subventionerad lägenhet byggnad för familjer. Advokater sade byrån vägrade att göra undantag för två hyresgäster vars katter och hund var som rekommenderas av läkare för att hantera depression och ångest.

“Bostäder är ett av våra grundläggande behov, och när det tas bort från människor som inte har ett skyddsnät, det finns ingenstans för dem att gå,” sade Siddhartha Rathod, hyresgästernas advokat.

Advokater för Meeker Bostäder Myndigheten inte meddelanden tillbaka söker en kommentar.

Colorado District Court Judge William J. Martinez beslöt i februari att skapandet av en $300 avgift och avslag på en begäran om undantag av hyresgästerna med funktionshinder brutit mot federala lagar för att förhindra diskriminering mot personer med funktionshinder. Andra påståenden var inställd på att avgöras av en jury i början av Maj till parterna började samtal.

Enligt det avtal som käranden kommer att få $950,000 från Meeker Bostäder Myndigheten. De tidigare fast med staden Meeker för $50,000, advokater sade.

En av de drabbade hyresgästerna, 23-åriga A. J. Vita, har en svår depression och ofta vägrat att komma ur sängen förrän han och hans far har antagit två katter som heter Genki och Haim.

A. J. White har haft ett jobb som kassörska i fem år och tog examen high school, men läkemedel kan förvärra sin depression och ångest, sa hans far, Lonnie Vit. De katter som förändrade allt.

“Katterna ge honom rutin, ge honom syfte, ge honom lycka,” Lonnie White sa. “När han känner sig nere, de första som de är rädda katterna. Han känns som Om de tror att jag är älskvärd, då jag är älskvärd.'”