I Denver mayor ‘ s tävling, det är 1995 igen

Borgmästaren inför en hals-och nacke utmaning i avrinning val. Challenger pratade om svågerpolitik och misskötta offentliga projekt. Och ras och etnicitet var centrala ämnen som en vit kvinna som försökte avsätta en svart man.

Året var 1995, när dåvarande borgmästare Wellington Webb gjorde comeback seger mot challenger Mary DeGroot.

I och med 2019, Borgmästare Michael Hancock hoppas att historien kommer att fortsätta att upprepa sig. Tisdag är slutsatsen av avrinning valet mellan honom och utmanaren Jamie Giellis.

En jämförelse av de två val visar vad som förändrats och vad som inte — i Denver.

“Många människor är att jämföra det med ’95, kan säga att det var den sista riktigt ful negativa mayor’ s race. Det finns några uppenbara analogier,” sade Eric Sondermann, politisk konsult som arbetat med DeGroot i 1995 års val. Men det finns några avgörande skillnader, varnade han.

RELATERAT: Denver borgmästar ras: Jamie Giellis och Michael Hancock på frågor

DeGroot, en före detta riksdagskvinna, slå Webb med ca 100 röster i den första omgången, sätta igång en avrinning sprint som delade flera berättelse slår med 2019 avrinning mellan Hancock och Giellis.

Som Giellis, DeGroot s stöd var starkast i de välbärgade kvarteren i söder och öster Denver. Och, som Hancock, Webb anhängare försökt att beskriva de utmanare som out-of-touch med svart och Latino stadsdelar. (Mycket av den kritik som fokuserar på DeGroot s hållning mot ras-baserade positiv särbehandling, en politik som Giellis inte delar.)

Webb vann avrinning av 8 procentenheter, tydligen nytta av ökad valdeltagandet i svart och Latino stadsdelar. “Vi var tvungna att slå buskarna för att se till att människor skulle då vända tillbaka för den andra val,” Webb sagt. Han tror att hans anhängare stannade hemma från den första omröstningen, eftersom de förväntade sig en enkel seger.