Officiella Mönster Avslöja Produktion-Spec Aprilia RS 660

Styling patent som lämnats in av Aprilia visa den framtida utformningen av RS 660.

Aprilia Patentansökningar

Den långa historien av den döende marknad för 600-klassen sportbikes har varit mullrande på för ungefär ett decennium nu, men i November förra året fans av genren fick en uppsving när Aprilia visade RS 660 Koncept på EICMA show i Milano. Nu ser det ut som att cykeln skulle kunna gå i produktion, och dessa bilder från Aprilia egen design patent visas för att visa hur showroom version kommer att skilja sig från det som begreppet modell.

Det verkar produktion RS 660 kommer att vara mycket liknande till RS 660 Concept visas i Milano den gångna November.

Aprilia Patentansökningar

Kort sagt, det verkar som om produktionen versionen är sannolikt att vara nästan identisk med den som showbike, även om en närmare granskning visar att så gott som varje kropp panelen har ändrats. Vi vet att dessa inte är tidiga skisser eftersom patentet med bilder lämnades in sent som för en månad, ett halvår efter det att RS 660 Konceptet var avslöjade. Aprilia har för avsikt att se till styling är inte kopieras av en rival.

RELATERAT: Aprilia Koncept RS 660 Kan Vara Vad Världen Behöver Sportbike

Låt oss börja med grunderna. De väsentliga delarna av cykeln förblir de samma som i November prototyp showbike, inklusive en 660cc parallell-twin motor som faktiskt görs från den främre cylindern bank of Aprilia är RSV4 1100 V-4. Ett par extra tärningar har hittats någonstans—förmodligen genom att utvidga stroke en bråkdel. Norton har utfört ett liknande trick med sin nya 650cc parallell-twin, som finns i den kommande Atlas och Superlight modeller.

Även om det kanske inte är det vanliga receptet för en supersport-klassen maskinen, marknaden har redan visat att de gamla blandning av en 600cc fyra-cylindrig motor och superbike-stil är inte en enkel att sälja. Istället för att jaga ut-och-ut makten från skriker varvtal, RS 660 formel är för dubbel-cylinder punch och en super-lätt konstruktion för att göra det bästa av det.

I termer av makt, Norton påstår att så mycket som 105 hp från sin 650cc twin i Superlight form, och det finns liten anledning att tro Aprilia design kommer att vara mindre imponerande. Vikt har ännu inte tillkännagivits, men du har bara att titta på italiensk cykel chassi design, som använder en foreshortened beam ram och bygger på motorn för att ge mycket struktur, för att se att det kommer att bli ljus.

Vill du ha mer nyheter som denna?

Registrera dig för att få vårt nyhetsbrev och missa aldrig en uppdatering!

Så vad har förändrats sedan November? Titta på CAD-bilder från patentet, det är klart den övergripande formen är mycket som showbike, men en närmare titt visar att det finns betydande förändringar. När det kommer till styling, spackling ‘ s sidopaneler är förändrat, inte längre med begreppet cykel luft utlopp bakom den distinkta vingar. I stället hela spackling sidorna skärs bort mer på den bakre kanter för att ge kyla luftflödet, och samtidigt visa upp en större bit av den ovanliga chassi.

Flytta upp, näsan formen är som begreppet men strålkastarna är något förändrat, att förlora LED-remsa runt kanten som fördubblats en sväng signal på EICMA showbike. Medan blinkers själva inte monteras i dessa bilder, det verkar fästpunkter i spackling sidor för konventionella stjälk-monterade enheter för att skruvas fast.

RS 660 strålkastare och näsan har förändrats något från RS 660 Koncept.

Aprilia Patentansökningar

Att bo på framsidan av cykel, gaffel och bromsar ändras, med Aprilia på väg bort från öhlins i upplands väsby gaffel och Brembo Stylema skjutmått av begreppet till förmån för ett mer prisvärt Sachs fjädring och Brembo Monoblocks, som används på RSV4 RR. Naturligtvis finns det en klar möjlighet att Aprilia planerar att erbjuda flera versioner av RS 660—spegling RR Fabriken och specifikationer av RSV4—i vilket fall öhlins i upplands väsby och Systema kit skulle åter uppstå på en RS 660 Fabriken modell i framtiden. Men med priset en viktig faktor i detta mellanvikt klass, lägre-spec kit som är logiskt för mass-market-modell. Det finns en liknande förändring när det gäller hjul, med en Y-eker design ersätta begreppet är lätt vinkling-talade smidda legeringar.

Brembo Monoblocks ersätta Stylema skjutmått av begreppet ses i Milano.

Aprilia Patentansökningar

Ovanpå Sachs gaffel, styrkronor tas direkt från RSV4 ersätta den polerade billet stycken på RS 660 Koncept, och att klämma på barer är betydligt högre och rakare än showbike ras-stil enheter.

RSV4 styrkronor ersätta billet enheter som finns på RS 600 Koncept med en mer bekvämt avstånd till clip-ons.

Aprilia Patentansökningar

Längre tillbaka, en annan stor förändring kommer i form av en helt ny vipparm. Där RS 660 Begreppet harked tillbaka till den gamla RS250 två-stroke och den ursprungliga RSV Mille med en banan-formade armen för att klara sina avgaser, CAD-bilder visar en vipparm mer som den design som används på RSV4. Dess nedre kant är relativt rak, med en separat spänna över det och avgaserna är sänkt för att klara det. Slutet kan i sig är mycket som showbike-talet, vilket tyder på att Aprilia har lyckats klämma in de flesta av de tysta och katalysator i cykeln är bellypan.

Aprilia patent teckningar visar en låg inre avgassystem med katalysator och ljuddämpare placeras under motorn.

Aprilia Patentansökningar

Sittdel—carbon-fiber, självbärande konstruktion på förra årets RS660 Begrepp som verkar ha undgått någon större förändringar, återstår en strikt single-seat design. Vi får vänta tills riktiga foton visas innan vi vet om det fortfarande är kol. Samtidigt finns det ingen registreringsskylt fäste för att ses, det är hål under svansen som ser ut att vara väl positionerat att acceptera bultar vid monteringen av den aktuella RSV4 tallrik galge, som också innehåller bakre blinkers.

En oförändrad punkt på RS 660 är den enda plats tailsection.

Aprilia Patentansökningar

När kan vi förvänta oss att se det färdiga cykel? Det finns inga officiella ord på det ännu, men vi skulle bli förvånade om det inte star i Aprilia monter på detta i November EICMA visa och klar för produktion i början av 2020.