Vad vi kan lära från 3 av 5 räkningar Gov. Jared Polis in sitt veto

Gov. Jared Polis gjort miljontals skapa och sälja företag innan man får in i politiken, och Capitol observatörer på båda sidor om mittgången säga att entreprenöriell bakgrund kan förklara varför han in sitt veto mot tre räkningar från 2019 session som ökat eller skapat statlig licens krav för vissa yrken.

Veton applåderades av konservativa grupper som har beklagat den juridiska byråkratin säger de yrkesmässiga licensiering skapar, men de lämnade också medlemmar av guvernörens egen fest oroande om hur dessa rörelser kan urholka konsumenter.

“Jag tycker att detta visar Jared tjäna hans frihetliga rykte,” Framsteg Nu regissören Ian Silverii sagt. “Företagshälsovård licensieringen är en av de intressanta platser där delar av vänster och höger kan möta runt ryggen.”

Polis in sitt veto mot fem av de 460 räkningar klarat av 2019 lagstiftaren, och tre av dem behandlas direkt med tillståndskrav för vissa jobb.

“Företagshälsovård-licensiering är inte alltid överlägsen andra former av konsumentskydd,” Polis skrev i vart och ett av de undertecknande uttalanden skickas med dem veton. “Alltför ofta används för att skydda befintliga yrkesgrupper inom ett yrke mot konkurrens från nykomlingar in i yrket.”

RELATERAT: 6 saker vi har lärt oss om Colorado Gov. Jared Polis sina första månader i office

Senaten Bill 133 skulle ha krävt genetiska rådgivare i Colorado för att bli licensierad av Institutionen för tillsynsmyndigheter samt möta en förseelse förseelse om de ertappades med att träna utan en licens. Det har passerat båda kamrarna med två partier stöd, men Polis beskrev det som eventuellt blockerar “tillgång och innovation” till ett växande yrke.

The governor ‘ s veto i linje med Colorado Division av Yrken, som motsatte sig att skapa den nya licensen. Karen McGovern, division s biträdande direktör, sade lagstiftare på ett Senatens kommitté möte i februari att hennes avdelning ansåg att det var “onödigt” på grund av “brist på risk för konsumenten skada.”

House Bill 1212 var på väg att förlänga tillstånd för företag att hantera husägare föreningar, eller HOAs, samtidigt som lagstiftare fortsatte att arbeta på en långsiktig lösning. Men Polis in sitt veto mot det fredag eftermiddag. Han har också utfärdat ett dekret styra DORA att granska de regler och bestämmelser runt HOA mer allmänt.