Trump hävdar verkställande privilegium att skydda dokument på Folkräkningen medborgarskap fråga

WASHINGTON Ordförande Donald Trump på onsdag hävdade verkställande privilegium att skydda dokument om regeringens beslut att lägga till ett medborgarskap fråga till 2020 Folkräkning, ett drag som innebar att försöka bjuda en förväntad omröstning av ett Hus panelen för att hålla hans justitieminister och handel sekreterare i förakt för underlåta att lämna över material till lagstiftare.

Attorney General William Barr hade en dag tidigare varnat House Oversight Kommittén att om det rört sig mot att hålla honom i förakt, skulle han be Trump att hävda förmånen att skydda material. Kommittén, om, förkastade hans erbjudande, och förberedde sig för att rösta på onsdagen på ett förakt hitta när Trump följt med på Barr ‘ s hot.

Institutionen visade påståendet i en skrivelse till kommittén, som kallas förakt rösta “onödig och för tidig.”

I justitiedepartementet anser att förmånen påstående förankringar förakt hitta, eftersom det hindrar justitiekanslern från att vrida över material som lagstiftare hade stämt.

Men den Tillsyn som Kommittén förväntas hålla Barr och Handel Sekreterare Wilbur Ross i förakt ändå. Om inte de senare räkna ut ett avtal med justitiedepartementet, domstolsväsendet i slutändan kommer att avgöra vilka handlingar som lagstiftare har rätt att se.

Justitiedepartementet och Tillsyn Kommittén i huvudsak på samma bana som Institutionen och Huset Rättsväsendet Kommittén var förra månaden, när Rättsväsendet Kommittén röstade för att hålla Barr i förakt för underlåta att lämna över material med anknytning till nu-före detta special counsel Robert Mueller s sond.

I så fall, om den juridiska Kommitté och justitiedepartementet senare arbetat fram en affär. Som förakt processen är i “tanken”, även om Demokraterna har vidtagit åtgärder för att se till att de har möjlighet att stämma avdelning i domstolen.

Den förväntade förakt omröstning onsdag skulle innebära en ytterligare upptrappning i kampen mellan Hus Demokrater och Republikanska administrationen under de utredningsbefogenheter av Kongressen som spelar i flera kommittéer och domstolar.

Demokrater säga att det större problemet är att Vita Huset är nästan helt förkasta kongressens tillsyn – förhalningstaktik begäran om handlingar och blockerar vittnen som vittnar om olika ämnen. Förvaltning, under tiden, hävdar att Demokrater är att begära mycket mer material än de borde rättsligt har tillgång till i ett försök att genera president, och de har varit ovilliga att förhandla.