Denver Post att lyssna tur: Leadville ser ut att diversifiera bortom “scrappy mining town”

LEADVILLE — På en given sommar dag här på 10,152 meter över havet, både ortsbor och turister dart i och ut ur affärer som kantar den här staden huvudgata, Harrison Avenue.

Vuxna rota i antikaffärer, familjer prova på luvtröjar vid Melanzana, barn slicka glass av kottar. Några lokalbefolkningen ta sin tillflykt från solen vid bord under ett stort vitt tält restes framför county courthouse, där Jane Harelson säljer korv från en vagn.

Kelsey Brunner, Denver PostGeorge Webster, 86, håller ut ett foto av sig själv tävlar i Skijoring 1994 ner Harrison Avenue, på bilden, i Leadville på onsdag, den 10 juli 2019. I år var det 71st år av händelsen i Leadville. I 1994, Webster vann tredje plats på sin häst, Ekorre. Webster är en tredje generationens Leadville bor och har bott i staden hela sitt liv.

Harrison Avenue, mindre än en mil lång från början till slut, hjärtslag i Leadville. Två av de högsta bergen i kontinentala Usa — Elbert och Massiv — fungerar som en bakgrund.

Leadville är en scrappy Colorado gruvdrift stad som har vuxit snabbt och åkte mer än en gång. Med tanke på dess isolering, invånarna är vana vid att räkna ut problemen på egen hand, med lite av den polariserande konflikter som sliter sönder samhällen.

“Vi kan luta sig på människor när vi behöver dem mest,” säger Kayla Marcella, en 32-årig kommissionär med ansvar för Lake County, som omfattar Leadville. “Vi tar på frågor tillsammans, inte i silos.”

Kelsey Brunner, Denver PostLake County Commissioner Kayla Marcella, center, deltar i en liten grupp diskussion under de Lyssnar Tur i Leadville på tisdag, den 9 juli 2019.

Tre Denver Post reportrar, en fotograf och en redaktör tillbringade en dag i Leadville denna vecka, fråga invånarna vad vi och resten av staten bör veta om dem. Det var det andra stoppet på Inlägget lyssnar tur, en sju-stop företag att ansluta med Coloradans under pausen mellan valen och den lagstiftande sessioner.

RELATERAT: Denver Post att lyssna tur: “Yuma County är en 21-talets samhälle som respekterar människor”

Samtidigt som stadens befolkning 2 600 är en bråkdel av sin all-time high på 40.000, Leadville och dess ekonomi har varit en märkbar uppgång. Stadens kassaregister ring från en uppgång i turismen och ett inflöde av nya grannar, välstånd innebär också att en brist på billiga bostäder och betonade infrastruktur. Och medan staden och omgivande Lake County gynnas av en återhämtning i Klimax Gruva och Bruk, ledare vet att det inte varar för evigt: gruvan är planerad att slutföras under år 2038.

“Nu, vi är” boom.’ Jag tror inte bommar för evigt,” Harelson sa, när hon tenderade att hennes korvkiosk. “Vad går upp måste komma ner.”

Vi träffade massor av Leadvillites — samhällsledare och hantverkare, infödda och de senaste transplantationer, tonåringar och pensionärer — om ämnen som är viktiga för dem. Bostäder, hälso-och sjukvård kostnader och invandring är toppen frågor — frågor som, när bekanta till andra Coloradans, ta en annan form i högsta höjd staden i Usa.