Älska dem eller hata dem, skotrar bor i Denver

Denver är dockless skotrar har varit rulla på en deadline. Inte mer.

Stadens tjänstemän ursprungligen sade att scooter apps som Lime och Fågel skulle kunna fungera i Denver fram till 31 juli 2019. Nu skotrar tillåts i Denver på obestämd tid.

Stadens personal upprättas en tillfällig uppsättning regler som förra sommaren efter företag chockad Denver regeringen genom användning av de fordon utan tillstånd. Den ett år långa “pilot program” var tänkt att testa hur ryttare skulle bete sig, och hur staden kan hantera tusentals wheelie prylar, bland annat skotrar-cyklar.

Tydligen, Denver Offentliga Arbeten gillar vad man ser. Piloten programmet kommer att utvidgas i augusti, enligt city talesperson Ljung Burke. Staden kommer sedan att inrätta permanenta regler för scooter företag i September.

RELATERAT: Colorado Rockies förbud skoter nära Coors Field under spel bland tyngre trafik, ansikte-första krasch

Under det senaste året har staden tillåtna skoter befolkningen att växa till 2,840, plus 500 dockless cyklar. Staden har också försökt att uppmuntra företag att distribuera cyklar till stadsdelar utanför centrum, och Denver kommunfullmäktige antagit en lag att tillåta skotrar till cykelbanor i hastigheter upp till 30 km / h. Denver Parker och Rekreation också beslutat att tillåta skotrar på grönområden som Cherry Creek Trail under en tillfällig regel.

Under tiden operatörer har fortsatt att investera i Denver, bland annat med mer robusta scooter modeller.

Relaterade Artiklar

Colorado Rockies förbud skoter nära Coors Field under spel bland tyngre trafik, ansikte-första krasch

Som Denver ‘ s armada av e-skotrar växer, operatörer rulla ut nya modeller och andra städer pump-bromsar

Boulder att tillfälligt förbjuda kommersiell e-scooter företag

Denver är dockless skotrar har rest nästan en miljon miles i första 6 månader, rapport

De fordon som har mött en del motstånd, bland annat nära Coors Field, där de Klippiga bergen har förbjudit riding skotrar och cyklar på Blake Gatan under spel. De har orsakat tillfällig konfrontation — inklusive en ökänd dunka incident — och några allvarliga skador, särskilt eftersom de flesta ryttare inte bära hjälm.

Missriktad skotrar också blockera trottoarer, en svårighet i synnerhet för personer med funktionsnedsättning. de företag som har svarat genom att be användarna att skicka in bilder på deras parkering jobb. Men rörlighet förespråkare säger att de är ett lovande sätt att få folk att flytta kortare sträckor där transit är inte perfekt.

Staden kommer att publicera mer detaljer om skoter-användning och den nya tillåter program under de kommande veckorna.