Den nya “intelligenta” NHS hälsokontroller för att drivas av prediktiv analys

Institutionen för Hälsa och Socialt (DHSC) vård har aviserat en radikal förändring till NHS hälsokontroller, som lanserar en översyn för att utforska hur analys och data-driven teknik kan leverera personlig hälsa råd till patienter.

“New look” NHS hälsokontroller för avsikt att göra i förebyggande och behandling på ett mycket mer effektivt genom att titta på om skräddarsydda program som kan ta ålder, genetiska och socioekonomiska faktorer beaktas mer effektivt kan förhindra sjukdom.

Förändringarna är en del av en större förskjutning från “filt metoder” för folkhälsan, mot en moderniserad, framtidssäkra system som tar risken eller personliga val i beaktande, att utnyttja den senaste tekniken.

Ritning på utvecklingen i cancer – den mest avancerade område för personlig medicin i form av upptäckt och behandling – DHSC kommer att undersöka hur data kan också användas för att hjälpa till att minska individers risk för att utveckla andra tillstånd som orsakar för tidig död, såsom högt blodtryck, Typ 2-diabetes, stroke, njursjukdom och hjärt-och kärlsjukdomar.

Dessa “personlig, intelligent hälsokontroller” kommer att erbjudas patienten grupper baserat på deras specifika riskfaktorer.

Till exempel, ett test kan rikta dricka råd vid 40 till 49-åringarna, som användning av alkohol är vanligare i denna åldersgrupp, medan 70 till 74-åringar kan vara riktade till med råd om hur man kan minska sitt blodtryck.

En översyn av det nationella hälso-in-programmet kommer att se ut på olika sätt för att maximera upptaget så att fler människor kan dra nytta av nya smarta kontroller, riktad mot de mest utsatta.

Hälsa sekreterare Matt Hancock sade: “Personlig, förebyggande hälso-och sjukvård är kritiska till framtiden-fit inom hälso-och sjukvården som vi vill bygga. Vi måste utnyttja den senaste tekniken och tekniker för att flytta bort från en-storlek-passar-alla förhållningssätt till det förflutna.

“Den översyn som vi presenterar idag, kommer att vara ett viktigt steg mot att uppnå detta, hjälpa oss att hitta data-led, framgår baserade metoder för att stödja människor att upptäcka, hantera och förebygga risker för sin hälsa genom riktade insatser.”

För närvarande, “en storlek passar alla” hälsokontroller är på uppdrag av lokala myndigheter och som erbjuds på en schablon för alla som fyllt av 40-74, med liten hänsyn till deras individuella risker och behov.

Regeringen hoppas att den nya analytics-baserade hälso-och kontroller kommer att “stödja” det åtagande som anges i NHS långsiktig Plan för att förhindra 150,000 hjärtinfarkt, stroke och fall av demens.

Duncan Selbie, chief executive of Public Health England, sade: “Förebyggande förebyggande blir det allt mer möjligt genom genomik och tillämpning av avancerad beteendevetenskap. NHS hälsokontroller har varit enormt framgångsrikt och denna översyn är en stor möjlighet att göra nästa generations de mest effektiva i världen.”

Enligt DHSC, över 14 miljoner människor – 90% av de stödberättigande befolkning – har blivit erbjudna ett NHS hälsokontroll under de senaste fem åren, med nästan sju miljoner har tagit upp erbjudandet.

I denna period, över 700 000 människor har identifierats som hög risk att drabbas av hjärt-och kärlsjukdomar.

DHSC hävdade uppskattningsvis 500 liv räddas varje år som en följd av NHS hälsokontroller, men sade att det var “möjligheter för människor att dra ännu mer från en mer skräddarsydd tjänst.”

En del av översynen av NHS hälsokontroller kommer att titta på där digitalisering är mest lämplig, och överväg att öka utbudet av rådgivning kontroller kan erbjuda, till exempel förebyggande av muskuloskeletala problem eller tidiga åtgärder för hörselnedsättning.

Det kommer också att undersöka en specifik check-up för de som närmar sig pensionsåldern att bidra till att förhindra eller fördröja framtida vårdbehov.

Relaterade artiklar:

Regeringens löften £250 för Nationella AI Lab för att förbättra diagnostik
Fem miljoner volontärer att ha DNA-analyseras i nya genomik projekt
Rådgivande Serien: Population health management