‘Anime Mänskliga Maskiner,’ En Säsong Med Klassiska Anime Funktioner, Börjar i Morgon I London

Det har varit en stötfångare sommaren för manga och anime i London, med en rad uppmärksammade händelser som kulminerar i British Museum ‘ s titanic Manga utställning. Och nu till det perfekta coda: Anime Mänskliga Maskiner, en säsong av klassiska Japanska animerade inslag, som går på Barbican, September 12-30.

Programmet är en del av Barbican Liv dras om säsongen, för ett år lång undersökning av vad det innebär att vara människa i en allt mer teknisk värld, och de filmer som speglar det temat. Eftersom programmet anteckningar uttryckte det:

Japansk animation har anammat robotics, cybernetik och artificiell intelligens som viktiga teman. Det använder dessa teman att utforska komplexa moraliska och sociala frågor: människans ansvar för sina handlingar, svar på den andra, girighet, kortsiktighet och oförmåga att ta hand om de ekosystem som upprätthåller oss. Vad som kommer fram från dessa filmer är hur vår egen syn på tekniken har förändrats sedan de tidigaste i säsongen släpptes 1989, och hur mänskligheten vägrar fortfarande ansvar för konsekvenserna av sina handlingar.

Det finns åtta har i alla sju animerade titlar, från master regissörer som Mamoru Oshii, Mamoru Hosoda, och Satoshi Kon, och live-action Tetsuo, Iron Man, en cyberpunk mästerverk som i stor utsträckning påverkat anime som följde. Filmerna är:

Tetsuo, Iron Man
Macross Plus: Film Edition
Patlabor Filmen
Ghost in the Shell
Roujin Z
Sommaren Krig
Metropol
Paprika

Utöver filmvisningar, det kommer att bli ett föredrag och Q&A med Shoji Kawamori, veteran anime designer-som-blev-filmare vars samlade karriär sträcker sig över fyra årtionden. En Forbes profil en gång beskrev honom som “skaparen Hollywood kopior men aldrig poäng.” Barbican kommer också att vara värd för samtidig illustration workshops som leds av konstnären Mukai Kutsuwada riktar sig till dem som vill lära sig grunderna av manga tecken design.

Anime är den Mänskliga maskinen är sammanställd av författaren Helen McCarthy, som var avgörande för att införa artister som Hayao Miyazaki och Osamu Tezuka till Europa och Nordamerika. McCarthy kommer att presentera varje film (utom Ghost in the Shell, som kommer att införas av Shoji Kawamori, filmens mekanisk designer). Tetsuo, Iron Man kommer att följas av en paneldiskussion med Japan experter Jasper Skarp, Nicole Coolidge Rousmaniere, och Rayna Denison.

För mer information, gå till Barbican s webbplats.

(Bilden högst upp: “Paprika.”)