Sju data nav för att främja forskning och behandling kapacitet lanseras

Teknik-och läkemedelsföretag, forskare och kliniker kommer att få tillgång till NHS patientdata för att stärka forskningskapacitet genom nya data hubbar som kommer att lanseras nästa månad.

Sju knutpunkter, som leds av Hälso-och Data Research UK, syftar till att förbättra livet för människor som lever med funktionsnedsättning förutsättningar genom att koppla ihop hälsa data och göra den mer tillgänglig för forskning.

Uppgifterna kommer att användas för att tillhandahålla nya behandlingar för sjukdomar som cancer, inflammatorisk tarmsjukdom och astma.

Mer än 100 organisationer från NHS, universitet, organisationer och teknik-och läkemedelsföretag, inklusive Novartis, Roche och AstraZeneca i STORBRITANNIEN är engagerade i naven.

Hälso-och Data Research UK säker på patientens uppgifter som skulle skyddas med “strikt kontroll runt och integritet, samtycke” och patienter vill vara delaktiga i beslut om hur de är att data används.

Andrew Morris, chef för Hälso-och Data Research UK, sade: “sverige är hem till några av världens ledande forskare och innovatörer som har historiskt kämpat för att få tillgång till stora mängder data om människors hälsa.

“Skapa dessa knutpunkter och bredare säker infrastruktur kommer, för första gången, att ge forskare möjlighet att använda data i stor skala till forskning om den genetiska, livsstil och sociala faktorer bakom många bekanta vanliga sjukdomar och identifiera avslöjande uppgifter trender som kan hjälpa till med att hitta botemedel eller behandlingar.

“Med ett tydligt fokus på datasäkerhet, säkerhet och allmänhetens medverkan, detta är en viktig och spännande nästa steg i den BRITTISKA health data proposition och bygger på den fantastiska styrkor vi har i vår hälso-och sjukvården, universiteten och industrin.”

Naven är en del av en fyra år £37million investeringar från Regeringens Strategi för industrin Challenge Fund (ISCF) meddelade i November 2017 och kommer att ledas av STORBRITANNIEN Forskning och Innovation. Syftet är att skapa en UK-system för säker och ansvarsfull användning av hälso-relaterade data i stor skala.

De kommer också att komplettera NHS i England Lokala Hälso-och Sjukvård Post Exemplar (LHCRE) program, och NHS Digitala Data Services Platform.

Programmet är en del av den andra vågen av £210 miljoner Industriella Strategi Challenge Fund, som fokuserar på användning av uppgifter för precision medicin och tidig diagnos av sjukdomar.

Sarah Brooke, offentliga rådgivande styrelseledamot i Hälso-och Data Research UK, sade: “Vi ser det nav som spelar en viktig roll i kontakten med allmänheten om deras arbete för att höja allmänhetens medvetenhet om att använda data i forskning, att granska hur data kommer att användas och att säkerställa allmänhetens förtroende är fortsatt kärnan i detta viktiga arbete.”

Varje hub valdes efter en öppen konkurrens av en oberoende panel som involverar patient och offentliga företrädare. De var bedömas utifrån kriterier som ingår i den potentiella effekt; en innovativ användning av uppgifter, planer för att involvera patienter och allmänheten, och värdet för offentlig finansiering.

De sju knutpunkter är:

En cancer hub som syftar till att förändra hur cancer data från hela STORBRITANNIEN kan användas för att förbättra vården, diagnostisera sjukdomen tidigare, och gör det möjligt för människor att få tillgång till nya innovativa läkemedel, vilket kan bidra till att rädda livet på 30 000 patienter med cancer för ett år
Ett öga hälso-hub som kommer att använda data och avancerade analyser, bland annat artificiell intelligens, för att utveckla nya insikter i ögat sjukdom och hur detta gäller bredare hälsa såsom demens och diabetes
En inflammatorisk tarmsjukdom hub som kommer att använda data för att åtgärda det akuta behovet av att bättre förstå varför patienter med Crohns Sjukdom och Ulcerös Kolit reagerar olika på behandlingar
En akut vård hub som kommer att använda data från gemenskapens hälsa, ambulans och sjukhus för att möjliggöra innovativa medicintekniska företag att utveckla, testa och leverera framsteg inom klinisk vård
Kliniska prövningar nav för att öka möjligheterna för patienter att delta i kliniska prövningar
Ett andnings-hub som syftar till att förbättra livet för människor med luftvägssjukdomar såsom astma och kol (kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL)
En hub som syftar till att använda verkliga data för att förbättra förståelsen av många långsiktiga villkor, som börjar med Typ 2-Diabetes, hitta nya livräddande behandlingar med hjälp av avancerad teknik och artificiell intelligens, och även förebygga dem helt och hållet.

Ett av naven valda syftar till att revolutionera vårt sätt kliniska prövningar levereras genom att tillhandahålla tjänster för att avgöra om en rättegång är möjligt, och för att bättre stödja planering och genomförande av kliniska prövningar.

NHS DigiTrial hub, ett partnerskap mellan NHS Digital, University of Oxford, Microsoft och IBM, som initialt kommer att ge en grund service för att återgå kohort möjligheten frågor och stödja patienten registrering och kommunikation.

Det syftar till att minska kostnaderna för ytterligare medicinska behandlingar och för att locka nya investeringar till STORBRITANNIEN.

Sara Wilkinson, verkställande av NHS Digital, sade: “Som den främsta nationella uppgifter förvaringsinstitut för hälso-och sjukvårdssystemet, NHS Digital är först och central faktor i allt sådant arbete är verksamma inom lämplig personlig integritet, säkerhet och information styrning ramar, och dessa kommer att vägleda utformningen och genomförandet av den nya tjänsten.”

LÄS MER

UK govt pumpar £37,5 mkr till ny hälso-och biomedicinska data, nav
Åtta organisationer ansluta sig till UK Health Data Research Alliance
BRITTISKA Health Data Research Alliance syftar till att förbättra patientvården
YouGov visar vilja till patientdata för att delas
Sex BRITTISKA webbplatser för att dela £54m finansiering för att släppa loss kraften i data-vetenskap