Joe ‘ s View: NHS Alfabetet

På sin senaste resa till den lilla grekiska ön Nisyros, Professor Joe McDonald funderar på de tre kungarna av NHS DET och om NHSX kommer att kunna föra dem alla tillsammans.

Hamnen på Nisyros är bara djupt nog för oss att förtöja båten så vi parkerar upp nervöst framför handfull patriotically blå och vit tavernor , såg sakkunnigt av pensionerade valnöt-inför fiskare på de bänkar som framför den lilla hamnen.

Nisyros är en tre timmars segling med en stark, varm sydlig blåser från den grekiska ön Kos, där Hippokrates grundade den moderna medicinen. Den lokala legenden säger att han öppnat ett spa här på Nisyros med hjälp av de naturliga varma källorna som rinner ut i havet (på platser havet är ett hett bad) på grund av den fortfarande aktiva vulkanen som fick ön att komma till stånd. Ön är ungefär cirkulär med ångande svavelhaltiga vulkanen vid dess hjärta, dess sluttningar spektakulärt radhus med gamla olivlundar och bara sju kilometer i diameter.

Det är inte otroligt mycket att göra på Nisyros och internet föreslår tre saker som kan göras på en dag resa genom att hyra skoter, först ett besök till kratern som är fascinerande och gratis om du får det innan 10 am, skötare som bemannade biljettkontoret kom inte fram förrän efter att vi hade fullt utforskade platsen. Du behöver bättre skor än vi hade, pölar av svavelsyra.

För det andra, en nudiststrand på Pachia Ammos nåddes via en mycket smal avsats med en brant nedgång på ena sidan till den turkosa vattnet och taggiga klippor hundra meter nedanför. Jag var lättad över att inte träffa mer erfarna nudists kommer det andra sättet. Det fanns ingen passerar platser.

Mannen bakom museet

När den är fullt påklädda vi kom tillbaka på Vespa för att besöka den tredje stora attraktion på Nisyros den gamla befästningar ovanför öns huvudstad, Mandraki (befolkning 682). Jag var gobsmacked av deras omfattning och den fantastiska kvaliteten på stenväggar och faktum är att jag aldrig hade hört talas om dem.

Det går inte att stoppa ett mynt mellan stenar som var kvar två årtusenden efter de var placerade här i dagarna av Hippokrates av Kung Mausolos av Caria. Mausolos var ansvarig för en annan spektakulär byggnad projektet, en av de berömda sju antika underverk, Mausoleet vid Helicarnassus. Ja, han gav oss ordet mausoleum. Han gav oss spektakulära klippgravar i Dalyan i Turkiet. Så han skapade tre av världens mest tekniskt avancerade projekt av sin tid, av vilka två är fortfarande intakt 2500 år.

Pre-internet-världen

Dricka före maten G&T tillbaka på båten och jag tänker: “hur kunde en person kör de tre största projekten i den kända världen över en betydande geografi utan även en postal service, never mind the internet eller telefoni?”.

Internet har lite att berätta om Mausolos eftersom tekniken av det skrivna ordet som Hippokrates skulle förvandla medicin var bara kommer till stånd. Några inskriptioner berättar han gifte sig med sin syster och slaktade dem som illojala och regerade mellan 377 och 353 F.KR.

Vi vet också att Caria var en del av den ursprungliga Lykiska förbundet där de första fröna av demokrati var planterade och som grundare av den USA-baserade sin konstitution. Federationen (tror NHS) var en kombination av staden stater som Caria (tror regional health authority) som varje sände tre ombud till den centrala mötesplats där politiska beslut och budgetar.

Dessa representanter gavs sedan tydliga instruktioner att ta med sig tillbaka till sina riken och en budget för att leverera, säger en fästning på en ö som Nisyros. Så vad är hemligheten? Hur gjorde Mausolos leverera?

Jag skulle föreslå att han hade:

  Absolut myndigheten att fastställa de övergripande målen
  Total kontroll över budgeten
  Tro på hans små antal betrodda regionala löjtnanter
  23 år vid makten
  Villigheten att delegera.

Jag är ganska säker på att om Mausolos någonsin klappade ögon på hans fort på Nisyros, och det är inte registreras om han gjorde det, skulle han ha varit imponerad även om det inte såg ut som han hade tänkt oss tillbaka i Carian HQ på Heilcarnassus. Han har inte innebär att micro-hantera projekt till döden på avstånd eller att han var ett geni på delegation. Han delegerade till regioner och hans pålitliga ställföreträdare. De levererade lösningar som stått sig tid.

De tre kungarna av NHS

Så i NHS DET nationellt har vi haft tre kungar under de senaste åren, NHS i England, NHS Digital och NHS Förbättring och regionalt har vi levererat en roterande spillror av styrning av Lansley reformer som många trötta löjtnanter av olika kungar har försökt att leverera en konsekvent vision med osammanhängande finansiering och detaljstyrd av ett styrande system som lägger ingen tro på lokala NHS IT-personal att leverera.

Min vän Thomas Webb en oberoende konsult som har arbetat på Great North Care Record nyligen in en video i vilken han beskriver public service “styrning bur” som många av oss tvingas leva. En bur som Mausolos antingen förstod eller inte har möjlighet att ansöka. Titta på den smärta han känner sig här.

Nu vet jag att vissa av er säger att NHSX är “bara ett annat brev av NHS DET är skarpt avgränsade styrning alfabetet”, men med tanke på läget han tog på sig, Matt Hancock var helt rätt att fastställa NHSX.

Vi behöver NHSX att ta Thomas Webb bort smärta, för att identifiera tillförlitliga regioner och pålitliga ställföreträdare att leverera på tydliga men inte detaljstyrd mål. Vi behöver NHSX att ha auktoritet över mål, krav och budget och särskilt att styra E, jag och D. Alltför många kungar.

Den eviga balansen mellan central styrning och delegering är lika gammal som historien, men bara ibland någon som får det rätt. Mausolos? Matthew Gould? Kanske, men bara om han får:

  Absolut myndigheten att fastställa de övergripande målen
  Total kontroll över budgeten
  Tro på ett litet antal betrodda regionala löjtnanter
  23 år vid makten
  Villigheten att delegera.

Var det Churchill som sade: “De som inte lär av historien är dömd att upprepa det”?