Imaging, robotik och AI utgöra en del av den nya internationella cancer research

Förbättrad bildbehandling, robotik och artificiell intelligens (AI) kommer att utgöra en del av en ny internationell forskning för att upptäcka cancer i dess tidigaste skede.

Välgörenhetsorganisationer och universitet har gått samman för att bilda den Internationella Alliansen för Tidig Upptäckt av Cancer (ACED) som också syftar till att utveckla helt nya strategier för att upptäcka sjukdomen.

Alliance är ett partnerskap mellan Cancer Research UK, Canary Centrum vid Stanford University, University of Cambridge, OHSU Knight Cancer Institute, University College London och University of Manchester.

Framsteg i att tidigt upptäcka teknik kommer att bidra till att minska den sena diagnos och öka andelen av personer som diagnostiserats på ett tidigt och behandlingsbart stadium, så en framtid för fler patienter kan säkras, Cancer Research UK säger.

Screening program finns för tarm -, bröst-och livmoderhalscancer, men för många typer av sjukdom ingen screening verktyg som finns och ny teknik har varit “sakta att växa fram”.

Välgörenhet sa tell-tale tidig cancer tecken var som att “leta efter en nål i en höstack”, lägga till alliansen kommer att arbeta tillsammans i framkant av teknisk innovation för att omsätta forskning i realistiska sätt att förbättra cancer diagnos. Dessa kommer sedan att införas i hälso-och sjukvården.

Cancer Research UK, kommer att investera upp till £40 miljoner euro under de kommande fem åren i alliansen. Investeringar från Stanford University och OHSU Knight Cancer Institute kommer att ta den totala potentiella bidrag till mer än £55 miljoner.

Michelle Mitchell, Cancer Research UK: s chief executive, sade: “Nu är det dags att vara ambitiös och utveckla nya, effektiva sätt att upptäcka cancer tidigare.

“Det är ett forskningsområde där vi har potential att helt förändra framtiden för behandling av cancer, förvandla det till en hanterbar och beatable sjukdom för fler människor.

“Verkliga framsteg i att tidigt upptäcka kan inte uppnås av en enda organisation. Fördelar för patienterna som endast kan uppnås om tidig cancer upptäckt ledare från hela världen samlas. Ingen mer siloes, inga fler missade möjligheter, låt oss ta itu med detta problem tillsammans och besegra cancer.”

Möjliga områden för forskning är:

Att utveckla nya och förbättrade imaging teknik och robotteknik för att tidigt upptäcka tumörer och pre-cancer lesioner
Att öka förståelsen för hur miljön kring en tumör påverkar utveckling av cancer
Utveckling av mindre invasivt och enklare upptäcka tekniker, såsom blod, andetag och urinprov, som kan övervaka patienter som löper en högre risk för vissa typer av cancer
Söker början av stress signaler som skickas ut från tumörer eller omgivande skadad vävnad som en ny indikation för cancer
Letar du efter tidiga tecken på cancer i omgivande vävnad och vätska för att hjälpa till att diagnostisera svårt att nå tumörer
Att utnyttja den potential av artificiell intelligens-big data och att leta efter tecken på cancer som är osynligt för människor

Enligt BRITTISK statistik, fem-årsöverlevnaden för sex olika typer av cancer är mer än tre gånger högre om sjukdomen diagnostiseras i stadium jämfört med överlevnad när de får sin diagnos i stadium fyra, när cancer har ofta börjat invadera omkringliggande vävnad och andra organ.

Det kommer inte som Professor Sir Mike Richards efterlängtade granskning till den nationella screeningprogram som finns nuvarande IT-system “kan inte stödja en säker drift av program” och behöver uppgraderas “snarast”.

Sir Mike sa de system som satt i en “över-komplicerat landskap” som hindrade deras leverans, i slutändan bidrar till en oroväckande låg screening upptag i hela landet.

Bröst-och livmoderhalscancer program för screening bedömdes vara den minst effektiva.

Svar välgörenhetsorganisationer, inklusive Cancer Research UK, sade föråldrade IT-system var “äventyra” vård och kallas för rapporter med rekommendationer för att sättas på plats “så snart som möjligt”.

Rekommendationerna inkluderar kräver NHSX att ställa ut en färdplan för leverans av nya riktade och screening av befolkningen IT-system så snart som möjligt, utveckling av screening IT-system till att omfatta ett nödvändigt fokus på de funktioner som behövs för att stödja förbättringar i upptag och täckning av screening, och en särskild kapital fond för inköp av utrustning.

LÄS MER:

Föråldrade cancer IT-system ‘att äventyra patientens vård”
Screening IT-system som “icke säkra” och kräva att “brådskande” uppgraderingar, granskning finner
DEN behöver en “radikal uppgradering” för att förbättra cancer screening, delårsrapport finner
Föråldrade NHS cancer screening IT-system är bedrövligt otillräckliga”
Boris Johnson löften £200m för ny cancer screening teknik