Cognetivity får £900 000 till rättegång demens upptäckt tech med NHS

Cognetivity Neurovetenskap har tilldelats en £907,500 bidrag genom att Förnya STORBRITANNIEN prövningar sina kognitiva bedömning teknik för demens i kliniska miljöer.

Cognetivity kommer att använda pengarna för att finansiera ett 12 månaders projekt för att avgöra om sitt lärande drivs integrerad kognitiv bedömning (ICA) verktyg kan överträffa befintliga tekniker i demens vägar.

Kallas ADEPT (Påskyndar Demens Vägen Teknik), projektet syftar till att visa att hälso-och ekonomiska fördelar i ICA och utveckla de tekniska funktioner som krävs för att bädda in Cognetivity teknik i praktiken.

Projektet kommer att drivas i partnerskap med Alzheimer ‘ s Research UK och Sussex Partnerskap NHS Foundation Trust.

Dr Naji Tabet, som grundade Sussex demens forskning enhet under 2007 och kommer att bli SKICKLIGA kliniska leda, beskrivs projektet som “en underbar möjlighet till rättegång i framkant kognitiv bedömning teknik i en ledande kliniska miljön.”

Dr Carol Routledge, chef för forskning vid Alzheimer ‘ s Research UK, tillade: “integrerad kognitiv bedömning är en fantastisk diagnostiskt hjälpmedel att användas tillsammans med andra diagnostiska tester, har potential att förändra sättet vi bedöma någons tänkande.”

Uppskattningsvis 850,000 människor i STORBRITANNIEN leva med demens, och siffran förväntas stiga till över en miljon år 2025.

Siffror från Cognetivity sätta den globala beräknad kostnad av tillstånd på US $1 biljon (£776bn).

Eftersom försöken att behandla demens förblir misslyckade, tonvikten har lagts på att förebygga sjukdomen genom tidig diagnos – ett icke tillgodosett behov i hälso-och sjukvården som Cognetivity hoppas att uppfylla.

Bedömningen verktyg är utformat för att identifiera kognitiv svikt i sin ultra-tidiga skeden, och att eventuellt upptäcka demens och relaterade villkor upp till 15 år innan en formell diagnos.

Fem minuters iPad test är avsett att ges som en del av en persons årliga hälsokontroller, mycket som en GP skulle utföra ett blodtryck test.

Verkställande av Cognetivity, Sina Habibi, sade: “Vi är extremt glada att få denna stora och mycket eftertraktade bidrag.

“Det erkänner kvaliteten av vår teknik och dess betydelse för att lösa problemet på ett tidigt stadium upptäcka demens. Framgången för vårt projekt skulle vara fantastiska nyheter för Cognetivity, men också för NHS och hundratusentals patienter över hela världen.”

Habibi är på grund av att en högtalare på Digital Hälsa dras om 2020 och kommer att tala om att prata om hur Cognetivity har tagit tillvara på digital för att gynna patienterna.

Hålls i London Olympia 3-4 Mars, dras om 2020-strategin är inriktad på att ansluta alla som arbetar med hälsa DET med de allra bästa i innovativa och störande digital hälsa.

Relaterade Inlägg

Med hjälp av AI bedömning för att ta itu med demens i ultra-tidigt stagesLeading avgiften på digitala på Homerton Universitet HospitalTaiwan mål digitala hälsa och smart tech för exportsMobile hälsa och apps-nyheter i korthet