London North West University pilotprojektet digital uppgift plattform

London North West University Healthcare NHS Trust (LNWH) har undertecknat ett nytt kontrakt med Infinity Hälsa för att skapa en digital uppgift plattform.

Baserat på Northwick Park-Sjukhuset den nya plattformen och den mobila lösningen kommer att ersätta den tidigare föråldrade system och tryckt papper listor.

Det syftar till att förbättra kommunikation inom tjänsten i patienternas intresse, vilket gör det enklare och effektivare för personalen att se och hantera sin hand uppgifter från sina sjukhus bas eller i gemenskapen.

Flytta säkerställer att personalen i LNWH på kort sikt för bedömning, rehabilitering och reablement service (STARRS) kan enkelt prioritera och spåra uppgifter och samarbeta över funktioner. Detta kommer att ha effekten av att optimera arbetsflöden, vilket i sin tur kommer att ge ökat värde för pengarna.

Sonia Patel, gemensamma CIO på förtroende, sade: “det Här partnerskapet är en del av vårt pågående arbete för att skapa en bättre digitala erbjudande för våra människor. Vård samordning främst om att hantera uppgifter av intresse för patienter och sjukvård.

“Denna nya utveckling är grunden för att leverera en integrerad vård och NHS långsiktig plan ambitioner. Infinity Hälsa har varit en fantastisk partner, och de tar användarupplevelsen mycket allvarligt, genom att lyssna och arbeta med oss för att förstå vad vi behöver, och konfigurera sina verktyg för att möta dem. De vinster som görs i andra områden av det förtroende som en följd av Infinity Hälsa har varit mycket stort, och vi hoppas att få dessa att STARRS service, personal och patienter med detta projekt.”

Infinity Hälsa är en UK-baserade digitala hälsa leverantör, erbjuda digitala verktyg för att hantera och övervaka kliniska och operativa uppgifter, smidig överlämning, och ge lämplig tvärvetenskapliga synlighet i realtid.

Det senaste projektet är andra gången Infinity Hälsa har tillsammans med LNWH. I oktober 2018, Digital Hälsa Nyheter rapporterade om hur förtroende var lotsa en app som gör det möjligt för patienter att vinka in en porter på sin mobiltelefon.

Elliott Engers, VD, Infinity Hälsa, tillade: “Det är fantastiskt att få arbeta med LNWH för andra gången, att bygga vidare på vårt framgångsrika arbete med att förbättra patient-flödet på akutmottagningen.

“Det här projektet sätter tekniken NHS personal behöver för att göra sitt jobb mer effektivt direkt i deras händer, och frigör tid till vård, och att minska den administrativa bördan. Det är uppmuntrande att se att fler och fler NHS-stiftelser omfamna och skörda frukterna av 21: a århundradet digital technologies, och LNWH gör stora framsteg för att vara en av dem som leder vägen.”

Infinity Hälsa har varit med i ett avsnitt av Digitala Hälso-och kopplas ur, med fokus på accelerator-program och anta innovation inom NHS. Du kan lyssna här.

Relaterade Inlägg

Nyckeln CES digital hälsa och wellness-tech trends för att watchDigital Hälsa är 2019 Granskning: Topp 10 mest lästa nyheter storiesEmerging tech och trender att titta på från CES 2020Narrow HSSF “riskerar att låsa köpare till oflexibel och dyr lösning”