Rapport: Animateka, En Festival Med Ett Skarpt Öga För Europeiska Animation

Jag har varit extremt lyckligt lottade att ha haft möjlighet att delta i många internationella animation festivaler under åren. Men det kan bli lite tröttande och enformiga efter ett tag. Det finns bara så många animerade kortfilmer och funktioner som görs varje år. När jag går till en festival, det är inte bara om att se filmer — det handlar om att möta människor och att ha rätt chattar.

För år, min go-to-festivalen var Holland Animation Film Festival (HAFF). Under ledning av Gerben Schermer, HAFF bredbent världar av animation och samtida konst i en intim och avslappnad miljö, och samtidigt införa ett antal konstnärer som var att göra animerade filmer, men till stor del ligger utanför vår animation gemenskapen. Tack för att HAFF upptäckte jag en hel del intressanta filmer och röster. När festivalen gick kaboom 2018, jag sökte efter en ersättare.

Samtidigt som jag älskar nya festivaler som GLAS i Berkeley och New Chitose Airport International Animation Festival i Japan, de känner mer för den yngre generationen (och jag vill inte känna sig gammal). Vilket är anledningen till att jag har landat på den Animateka i Ljubljana, Slovenien.

Jag deltog för första gången festivalen 2013 och den lämnade ett starkt intryck på mig. Först ut, Ljubljana är en vacker och liten stad, särskilt i December (när festivalen tar plats). På natten centrum är upplyst med lampor semester (som inte är irriterande). Under den blick av ett slott på en kulle, det är kanaler, parker och diverse butiker. Det är en trevlig, intim atmosfär i staden, och den känslan återspeglas i Animateka.

En ung publik på en “Elefant” konkurrens screening.

Animateka grundades 2004 av Igor Prassel. Som så många i animation gemenskapen (särskilt indie världen), Prassel kom till animation indirekt. Efter att ha studerat journalistik arbetade han för tecknade serier tidningen Stripburger, som så småningom ledde honom mot glädjen av animation. “Innan festivalen under 2004”, säger Prassel, “jag arbetade för den Slovenska Cinematheque. Eftersom ingen var intresserad av animerad film, jag fick en chans att ha ett program av animerade filmer.”

Efter att presentera visningar av filmer från Animafest Zagreb och HAFF i Ljubljana, Prassel fick idén att ordna en festival. “Med hjälp av den Slovenska Cinematheque,” säger han, “vi lanserade den första upplagan av Animateka i December 2004, med uppdraget att presentera våra lokala offentliga bästa internationella, auteur-driven, animerade filmer.”

Festivalen sker i första hand i tre arenor. Det är ett sekel gammal kraftstation som har omvandlats till ett kulturellt område, och den Slovenska Cinematheque, där studenten konkurrens och de flesta av de historiska visningar ta plats. Den största platsen är art-house cinema Kinoteka, som har en vacker screening utrymme och en stor bar/kafé där de flesta av Animateka sociala sammankomster äga rum.

Medan Prassel inte riktigt gå till den eklektiska extrema HAFF med hans val, han är en kille med en bred palett och en stor kunskap av animation historia — särskilt animation som produceras utanför Nordamerika. Hans historiska program är rik och djup. Du får inte greatest hits i hans ungerska eller Baltiska filmvisningar; du får den djupa nedskärningar.

Filmskapare Chintis Lundgren och Draško Ivezić på Animateka Pro, December 2019.

Tävlingen program är också ovanligt, där prioritet ges till Europeiska produktioner. “Elefanten” screenings att innehålla de bästa Europeiska filmer gjorda för — och jurybedömd av — barn. Den studerande tävlingen är också öppen endast för Europeiska produktioner, samtidigt som den huvudsakliga konkurrensen är ännu styvare: endast filmer som gjorts i Central-och Östeuropa är berättigade till. Även om dessa regler kan försvaga en tävling, de skapar också möjligheter för bra filmer som kanske bara missade på festival krets.

Under de senaste åren, Prassel har lagt till en mer professionell händelse som kallas Animateka Pro. Det är ungefär som att MIFA i Annecy eller TAC i Ottawa, men med fokus på auteur-animation. Varje dag, i slående Gamla elverket, en serie av föredrag, debatter och presentationer sker. Jag är inte en för talkie händelser i allmänhet, men jag tenderar att delta i de flesta av dessa. Det är fascinerande att höra hur människor är att skapa, producera och distribuera “auteur” – filmerna i olika delar av världen.

Animateka Pro har också ett unikt tillfälle där producenter och animatörer från ex-Jugoslaviska länderna får en chans att pitcha sitt projekt att en internationell panel av domare. Det vinnande projektet ges möjlighet att delta i CEE-Animation Forum pitching event på Anifilm festival i tjeckien.

Karaoke — kväll- en av de bästa på festivalen krets.

Du kan gå till många festivaler att höra stora studios säga samma gamla sak om rekrytering, utveckling, produktion, och så vidare, men du vet också att de flesta av vad du som fed noggrant manus. Animateka Pro är mycket ödmjukare och mer ärlig. Franska producenten Olivier Catherin är minnen av de utmaningar han står inför i och med 2019 var insiktsfulla, uppfriskande rakt på sak, och ofta lustiga.

Det var också den kraftfulla och, tyvärr, behövs uttalande från Miyu Distribution Luce Grosjean om oacceptabelt beteende och handlingar av några manliga twits i vår bransch. (Märkligt nog, i samma byggnad, det är ett kontor med väggar som är inredda med ett urval av bilder och kalendrar med lättklädda damer. Det är som att vissa pervy 1970-talet gången resa dokument!).

Utanför visningarna, det finns stora sociala evenemang och utrymmen för informella diskussioner. Det finns konserter och karaoke (som toppar de flesta festivaler), och i och med 2019 var det ännu en Baltic quiz night! Personalen på både festival och Kinoteka är avslappnad, rolig, och mycket välkomnande, att det finns några omsättningar är märket för en fast organisation. Animateka är en rik, inbjudande och uppfriskande alternativ för dem som inte gillar det kaos i större animation festivaler.