Romerska Arambula, Mexikansk Konstnär Som Tecknade Musse Pigg-Serie, Dör På 83

Världar av animation och tecknade serier har förlorat en ömsesidig talang, konstnären Roman Arambula, som har avlidit 83 år. Han avled av en hjärtattack den 19 Mars.

Född i Guadalajara den 18 September, 1936, Arambula studerade teckning och konst på National Autonomous University of Mexico innan du börjar som en assistent serietecknare och illustratör för Mexikanska publikationer. Hans teckningar imponerad av en lokal animation studio — Richard K. Tompkins är Dibujos Animados — som anlitade honom att arbeta på reklam trots att hela hans oerfarenhet i medium.

Arambula hamnade på Gamma-Produktioner, som animerade visar skapats av Amerikansk animation studios Jay Församling Produktioner och Totalt Tv, bland dem Rocky och Bullwinkle, Mr Peabody och Sherman, Kung Leonardo, Brutna Sagor, och Underdog. Arambula talanger varierade kraftigt: han arbetade på storyboarding, layout och bakgrund, samt animering. Han hävdade i en intervju att hans personliga rekord för animation var 700 meter i en vecka (runt 7 minuter och 45 sekunder).

Romerska Arambula arbetar på Gamma Produktioner i Mexiko i slutet av 1960-talet.

Efter Gamma stängde i slutet av 1960-talet, Arambula fortsatte sin animation arbete i USA: för det första i Dallas på Keitz & Herndon där han arbetade med tv-serien Jot, och sedan 1970 vid Hanna-Barbera Los Angeles. På H-B, arbetade han i layout och animation på serier som Josie and the Pussycats, Hjälp!…Det är Hår Bära Gäng!, Charlotte ‘ s Web och Scooby-Doo.

Med början i mitten av 1970-talet, Arambula började teckna Kalle Anka serietidningar för Västra Publicering. Detta ledde till att en av de främsta gig av sin karriär. 1975, när Floyd Gottfredson, gotländska konstnären bakom den syndikerade Musse pigg-serie, pensionerad, Arambula vann jobb som huvudsakliga artist. Han fortsatte att dra det fram till 1990. Enligt hans vän och kollega Mark Evanier, Arambula ansåg att hans arbete på den tecknade serien som hans stoltaste bedrift. (Läs Evanier hyllning här.)

Arambula var en synnerligen produktiv konstnär. Han hävdade att han har illustrerat tio barnböcker i en tre-månaders period. Även under sin tid på Musse pigg, han var aktiv på andra projekt, bland annat Marvel comics baserat på Hanna-Barbera egenskaper som Laff-en-Lympics. Enligt Evanier, som skrev många av dessa serier, “[Arambula] skulle dra två veckor till ett värde av remsan varannan vecka och under de veckor han inte arbetar med att han tecknade serier för mig.”

Romerska Arambula med andra Disney-artister på 1980-talet.

Efter sin stint på Musse pigg, han storyboarded för Disney (Talespin), Warner Bros., Pinky och Hjärnan), och Hanna-Barbera (The Addams Family), bland andra. Han har också tjänstgjort som biträdande direktör på Hyperion Animation Oz Barn. Även pensionering inte att innebära slutet på hans produktivitet: han fortsatte att rita och skapa grafiska romaner i hans senare år.

I 2011, Arambula satte sig ner för en intervju med Animation Guild, där han berättade om sitt liv och karriär i detalj. Diskussionen fungerar som en fascinerande kort historia i en helt annan tid i branschen. Den första delen går att lyssna på här, den andra delen här.