Babylon Hälsa lanserar Covid-19 vårdbiträde i STORBRITANNIEN

Babylon har lanserat en COVID-19 en ny tjänst för att ge människor med uppdaterad information om coronaviruset, kontrollera symptom och hjälpa dem att få lämpligt stöd.

Vårdbiträde tillåter användare att logga in med sina symptom och ger råd till dem som kan ha smittats coronaviruset för att hålla dem säkert och hindra dem från att sprida sjukdomen vidare.

Människor som är sjuka erbjuds behandling plan som bygger på den senaste NHS vägledning och uppmuntras till att logga sina symtom så att de kan registrera hur snabbt de blir bättre eller sämre.

Detta inkluderar information om self-isolera, rekommenderas till alla som visar symtom på Covid-19 eller bor tillsammans med någon annan som gör.

Någon som är mer allvarligt sjuka är snabbt spåras till en läkare eller sjukhus som behövs, Babylon sa.

NHSX tech finansiering för att stödja människor i isolering från coronavirus

En talesman förklarade att COVID-19 symptom checker är ett separat avsnitt i dess kärna artificiell intelligens, med användare som ställs i början av triage om att de är oroliga coronavirus.

Om de svarar ja, de är avledas till den Covid-19 triage, som följer samma kriterier som NHS 111.

Talesmannen sade Digital Hälsa Nyheter: “Den COVID-19 som personlig Assistent är en separat del av våra aktuella appen – du får frågan om du är bekymrad över coronavirus och sedan avledas till den COVID avsnitt om så är fallet. För de flesta människor, som kommer att ha relativt milda symtom, det handlar om att få information till exempel om self-isolering, hygien eller att bry sig om andra, men det finns också möjlighet att ha en chatt med en av vårt team.

Pandemin är att sätta en stor belastning på hälso-och sjukvården, och regeringar förväntar sig en brist på läkare. Vi har lanserat Covid-19 vårdbiträde service som en del av ett nytt sätt att hjälpa till att stora grupper av lägre risk patienter med deras behov, och samtidigt frigöra kliniker att fokusera på de människor som behöver det mest.

“På detta sätt kan vi fortsätta att hjälpa våra patienter om de har COVID-19 eller andra sjukdomar,” talesman lade till.

NHSX arbetar på coronaviruset kontakta spårning app

Att chatt drivs av klinisk personal och övervakas av läkare. Om någon behöver så kan de boka en konsultation med en GP, normalt inom 30 minuter, enligt Babylon.

Dr Ali Parsa, VD och grundare av Babylon, sade i ett uttalande: “COVID-19 är det största hot mot folkhälsan att våra samhällen för nästan ett sekel och Babylon har en stor skyldighet att hjälpa till.

“Vi vet hur svårt regeringar och sjukvården arbetar för att kämpa mot denna pandemi och fullt stöd för deras outtröttliga arbete. Vi grundades för att hjälpa till att hantera utmaningar i form av tillgänglighet och överkomliga priser för hälso-och sjukvård för varje person på jorden genom att använda teknik för att öka räckvidd och effekter av hälso-och sjukvårdspersonal.”

“Kombinationen av vår teknik och klinisk service gör att våra läkare och sjuksköterskor att använda sin tid till de mest lämpade uppgifter, och samtidigt förbättra deras expertis till nytta för alla våra patienter”, sade Parsa.

Den COVID-19 vårdbiträde är nu tillgänglig för alla BRITTISKA patienter och kommer att rullas ut till användare över hela världen inom kort.

Digital Hälsa Unplugged kommer att publicera en speciell coronaviruset upplagan av podcast den 27 Mars för att hålla dig up-to-date med de senaste nyheterna från NHS och leverantörer som utbrottet fortsätter. Du kan lyssna på på Spotify, iTunes och Apple Podcasts liksom Digital Health News.

Relaterade Inlägg

South Yorkshire och Bassetlaw ICS ställer ut £129 mkr investeringar planKey CES digital hälsa och wellness-tech trends för att watchNarrow HSSF ” riskerar att låsa köpare till oflexibel och dyr lösningar’Emerging tech och trender att titta på från CES 2020