Exklusivt: 11 leverantörer valt att tillhandahålla video samråder under Covid-19

Elva leverantörer har valts ut för att ge video samråd för primärvården att hjälpa NHS klara med aldrig tidigare skådad patienten att efterfrågan under det coronavirus utbrott, Digital Health News förstår.

De valdes ut från en grupp av 33 betrodda leverantörer som har sänt ett konfidentiellt 48-timmars anbud för den omedelbara tillhandahållande av online-primärvården samråd med NHS i England förra veckan.

Den accelererade förfrågningsunderlaget var på grund av att bli bedömda och delas ut vid middagstid på måndag, den 23 Mars. Det är underförstått att framgångsrika leverantörer anmäldes den 25 Mars.

Leverantörerna ombads att bjuda på fem partier, inklusive sms, video samråd och automatiserade triage.

Elva har valts för att ge video samråd tjänster i hela landet. Varje leverantör har fått höra att de kommer att arbeta med ett antal Klinisk Driftsättning Grupper (CCGs) men den exakta regioner är ännu inte bekräftat.

Den framgångsrika leverantörer för video samråd inkluderar:

LIVI
Doctorlink
eConsult
Institut för elektroniska pengar
Engagera Kontakta
PreGP
Q Läkare
Lincus
Fråga NHS
Stegljud
Visiba Vård

Tina Marshall, STORBRITANNIEN country manager för Visiba Hand, sade: “Vi är redo att hjälpa NHS för att rulla ut digitala lösningar för att ge allmänheten tillgång till fjärr online-samråd och välkomna denna nyhet som gröna lampor 39 CCGs i hela landet att använda Visiba Vård för att komma igång på ett säkert, snabbt och effektivt med digitala verktyg de behöver för att ta itu med denna pandemi huvud på.

“Detta kontrakt innebär att Visiba-och Sjukvård kan hjälpa, till en mycket större utsträckning, i att möta den ökande efterfrågan av primärvården samråd, säkert, effektivt och ansvarsfullt sätt och vi har kapacitet och teknik för att stödja NHS genom Covid-19 utbrott i STORBRITANNIEN.”

Visiba Vård tillåter leverantörer att ställa upp sina egna digitala metoder, inklusive video samråd. Leverantören har nyligen lagt till NHS 111 Covid-19 symptom checker till sin app.

Två leverantörer har också valt att leverera “anpassningsbar” parti, vilket skulle göra det möjligt för patienter att fylla i ett frågeformulär om sina symptom för att riktas till rätt tjänst.

De två leverantörer som valts för att uppnå detta är Stegljud och Visiba Vård, källor nära till Digital Hälsa Nyheter har bekräftat.

Anbud skickas ut av NHS i England National Commercial Procurement Hub för sina godkända leverantörer inom ramen för det Dynamiska inköpssystem Ramen för online-samråd, vilket inkluderar lik i Babel, PushDoctor, Ada Hälsa, institut för elektroniska pengar, LIVI och Visiba Vård.

Det är inte känt om stora namn som Babel, som är märkbart frånvarande från utvalda leverantörer, bjuda på anbud.

I ett blogginlägg på tillhandahållande av video samråd i kölvattnet av coronaviruset, Diane Baynham, chef för service design för digitala brådskande och akuta vården vid NHSX, och Mary Hudson, biträdande chef för digitala första primärvården för NHS i England, sade utvecklingen och genomförandet av video samråd var snabbare att stödja remote samråd.

För att stödja metoder som är ännu för att sätta video konsulttjänster på plats, NHSX har bekräftat användning av WhatsApp, Skype och andra off-the-shelf meddelanden apps kan användas som en kortsiktig åtgärd, sade de.

NHS Digital har också påskyndat kvalitetssäkring av video produkter på den nya Digitala omsorgstjänster Ram (DCSF).

Produkter från anbudet och DCSF kommer att vara centralt finansierade, de bekräftade.

Leverantörer har kontaktats för en kommentar.

Relaterade Inlägg

NHS i England frågor 48-timmars anbud för online primärvården consultationsCoronavirus nyheter round-up: Digital Hälsa debriefDigital Hälsa är 2019 Granskning: Topp 10 mest lästa nyheter storiesSouth Yorkshire och Bassetlaw ICS ställer ut £129 mkr investeringsplan