Lärdomar från spel – kan vi få patienter hooked på hälsa apps?

Spel-och sjukvård är inte ofta sätta ihop i samma mening men Kumar Jacob, grundare och VD för Mindwave Ventures, hävdar att det är en hel del att lära från spelbranschen.

‘Beroendeframkallande” har blivit ett fult ord i digital nyligen, med sociala medier som Facebook och TikTok, såväl som online-spel som Fortnite att få ett dåligt tryck för deras ibland till tvivelaktiga metoder för att fånga och utnyttja vår uppmärksamhet.

Tech företag blir allt mer avancerade på att använda digitala produkter att påverka vårt beteende. Siffrorna berätta historien. Ny forskning visar att den genomsnittliga personen spenderar tre timmar och 15 minuter per dag på sin telefon, att kontrollera sina telefoner runt 58 gånger per dag för att alla viktiga, dopamin-inducerande anmälan.

Men vad händer om vi tog lärdom av den värld av sociala medier och video gaming och sätta dem till god användning? Snarare än att utnyttja uppmärksamheten för uppmärksamhet skull, om vi använde vår expertis för att hjälpa människor att uppnå sina mål för bättre hälsa och välbefinnande?

Jag började min digitala karriär i gaming industrin under 90-talet, och har arbetat med många spel utvecklingsteam på hur man kan öka publikens engagemang och minska avgången priser.

Naturligtvis, hälso-och sjukvård är mycket mer komplex än Candy Crush Saga, men många av samma knep kan användas för att minska hinder för engagemang och öka användarnas förvärv som fungerar oavsett din bransch.

Den gamification av hälsa

Det finns alltför många digitala hälsa produkter där ute som aldrig får riktigt grepp. Enligt 2018 Research2Guidance studie, mindre än 4 procent av mobila hälso-och app förlag hit mer än 1 miljon nedladdningar per år, medan över hälften mindre än 5 000 nedladdningar för deras fullständiga app portfölj ett år.

En stor del av utmaningen är användaren förvärv – processen för att få nya användare för en app, plattform, eller en annan tjänst. I spel industrin, vi går all-in för att bygga en hög användarbas från början, och obevekligt fokus på att göra dessa siffror går upp. Ytterst, vi är inte rädda för att betala pengar för att främja och öka medvetenheten om vår produkt.

I motsats, NHS organisationer tenderar oftast till att börja med ett pilotprojekt där de trial en digital produkt i liten skala med avsikt att stegvis ökande användarbas. I verkligheten, de flesta piloter aldrig få långt ur startgroparna innan de vissnar bort med låga antalet användare och halvhjärtade klinisk support.

Hälso-och sjukvårdsorganisationer tror oftast att sätta in resurser till användaren förvärvet är ett slöseri med pengar. Men misslyckas med att prioritera användare förvärv i början resulterar i låg användning, och innebär att den produkt eller tjänst som är mer sannolikt att få dikade. Detta skadar på lång sikt, och den initiala investeringen är bortkastade.

I spel, när vi har skaffat en användare kommer vi att göra allt vi kan för att göra onboarding processen så enkel och engagerande som möjligt. Med andra ord, vi vill hjälpa spelaren att förstå plattformen är mekanik innan vi presenterar dem med de möjligheter som finns i själva spelet. Detta innebär att skapa en första erfarenhet som gör att man vill komma tillbaka igen och igen. De första 30 sekunderna måste vara visuellt och känslomässigt givande, och de följande 60 sekunder måste göra det möjligt för spelaren att göra något värdefullt.

Enkelhet och elegans är viktiga. Inga bruksanvisningar, ingen otymplig profil ställa upp eller konfigurera dina inställningar för – dina användare vill komma till kött av din app direkt.

Den sista viktig aspekt i att behålla användare när vi har onboarded dem i ett spel är engagemang. Hålla dem kommer tillbaka genom att skapa och sprida nya funktioner, utfodring nyheter och uppdateringar, samt att skapa forum där samhällen kan prata med varandra och dela med sig av sina erfarenheter av plattformen.

I motsats, hälso-och sjukvård organisationer alltför ofta tycker att jobbet är klart när de har utvecklat eller en licens för en digital produkt. Lite inser de att detta är faktiskt där det hårda arbete verkligen börjar. Mer betoning på pågående användarnas engagemang kan göra stor skillnad för den långsiktiga framgången för en app.

Redo spelaren

Min erfarenhet i spelbranschen säger mig att vi fokuserar på fel saker i hälso-och app design och lansering. Som ett resultat, hälsa apps sluta med ett litet antal användare, begränsad produkt engagemang och hög användaren avgång. Digital hälsa blir ett hav av piloter som aldrig går någonstans och alla förlorar – patienter, kliniker, NHS och digitala hälso-företag.

Om vi vågar att lära sig från spel och fokusera våra ansträngningar och resurser på att verkligen engagera våra användare, så vi kommer att få mycket olika – och mycket bättre resultat. Hälso-och NHS-appar måste upp sitt spel.

Relaterade Inlägg

Nyckeln CES digital hälsa och wellness-tech trends för att watchSouth Yorkshire och Bassetlaw ICS ställer ut £129 mkr investeringar planNarrow HSSF ” riskerar att låsa köpare till oflexibel och dyr lösningar’Emerging tech och trender att titta på från CES 2020