Nationella data opt-out-deadline skjutas tillbaka för att lindra Covid-19 svar

NHS Digital och NHSX har förlängt tidsfristen för det nationella data opt-out av sex månader för att ge NHS organisationer att fokusera på Covid-19 utbrott.

I en skrivelse till personalen, Jackie Grå, verkställande direktör för information styrning på NHS Digital och Kathy Hall, NHSX: s direktör för teknik-och data-strategi, säger den tidsfrist som gäller för hälso-och sjukvård och organisationer måste följa med opt-out-politik skulle flyttas från Mars till September.

Brevet förklarade att beslut hade gjorts för att möjliggöra för personalen att hantera den “betydande påverkan” som förväntas under de kommande månaderna som orsakas av Covid-19.

Brevet, som har setts av Digitala Hälso-Nyheter, som lyder: “hälsa och social omsorg systemet kommer att drabbas av stora påfrestningar under de kommande månaderna på grund av den Covid-19 utbrott. Personalen kommer att behöva för att arbeta på olika sätt än vanligt och vi vill se till att de kan fokusera på att svara på dessa händelser.

“Vi har därför fattat beslut om att förlänga överensstämmelse tidsfristen för det nationella data opt-in för sex månader fram till den 30 September 2020, vid vilken tidpunkt vi kommer att granska den positionen.

“De organisationer som redan är kompatibelt med de nationella uppgifterna opt-out ska fortsätta som det är lämpligt och organisationer som arbetar mot reglerna kan fortsätta att göra så om de har tillräckliga resurser och är övertygade om att preparatet inte kommer att påverka deras svar på Covid-19.”

Nationella data opt-out gör det möjligt för patienter att välja hur deras hälsa uppgifter används utanför deras direkta vård för forskning och planering av NHS.

Alla hälso-och sjukvården i STORBRITANNIEN krävs för att vara kompatibla med nationella data politik fram till 2020.

Fall där utlämnande av patientinformation kan påvisas som serverar offentliga platser, till exempel när det allmänna intresset av att lämna ut uppgifterna väger tyngre än intresset av att upprätthålla sekretess – är undantagna från politiken.

“Vår förhoppning är att de nationella uppgifterna opt-out inte kommer att gälla för utbyte av uppgifter för de syften som att svara på Covid-19,” brevet fortsätter.

“Bra information styrning gör det möjligt för hälso-och sjukvårdens personal för att hantera och dela information för att gynna de personer de vårdar och allmänheten och för att göra det möjligt för individer att förstå hur deras personuppgifter används.

“Du kan vara säker på att vi har för avsikt tillägget att vara en tillfällig åtgärd för att tillåta hälso-och sjukvården för att fokusera på att möta de Covid-19 utbrott, genomförande av nationella data opt-out är fortfarande en viktig del i det mer långsiktiga arbetet med att bygga upp allmänhetens förtroende för användning av hälsa.”

Data security protection toolkit

Sista datum för inlämnande av uppgifter för säkerhet och skydd toolkit (DSPT) har också blivit försenade till och med den 30 September 2020.

Den DSPT infördes i Maj 2018, som består av en online self-bedömning för att säkerställa att alla NHS vårdgivare följa med data säkerhetsnormer och förblir motståndskraftig mot it-attacker.

Det en uppdatering postat förra veckan, NHSX medgav att det skulle vara svårt för många organisationer att helt komplett verktygslåda utan att påverka deras Covid-19 svar [och] har därför tagit beslutet att skjuta fram sista dag för DSPT inlagor till den 30 September 2020″.

Det läggas till: “Medan DSPT ansökningsdatum är att vara avslappnad till svars för Covid-19, cyber security risken är hög. Alla organisationer måste fortsätta att behålla sin lapp regimer.”

NHS Digital och NHSX har brottats att svara upp till de krav coronaviruset har släppts ut på hälso-och sjukvården, vilket har lett till en anstormning av samtal till NHS 111, sjukhus och GP operationer.

Som ett resultat, NHS Digital har beviljats ytterligare befogenheter att göra det möjligt att spåra och hantera virus med hjälp av tillgängliga uppgifter, samtidigt NHSX har bekräftat att de arbetar på en app som utformats varna människor för att nya fall i deras område och rapportera sina egna symtom.

Relaterade Inlägg

Nyckeln CES digital hälsa och wellness-tech trends för att watchSouth Yorkshire och Bassetlaw ICS ställer ut £129 mkr investeringar planDigital Hälsa är 2019 Granskning: Topp 10 mest lästa nyheter storiesNHS Säker Gräns – nästa lager av it-skydd för NHS