Juan Padrón, Kubanska Animation Legend, Dör Vid 73

En sjuklig vecka för industrin fortsätter med nyheten om ännu en död som Juan Padrón, utan tvekan den mest viktig figur i historien av Kubanska animation. Padrón dog den 24 Mars efter att bli inlagd på sjukhus i tre veckor med en respiratorisk sjukdom. (Spekulationer om att Padrón hade coronaviruset var diskonterade med sin son som har sagt att online tester för coronavirus var negativa.)

Som en filmare och serietecknare, Padrón skapat verk och tecken — särskilt befrielsen fighter Elpidio Valdés (bilden överst) — som har överskridit sina medier för att ange den Kubanska populära fantasin. Han gick i bräschen många förändringar i hur animeringen görs i hans land. Hans status det är jämförbar med Walt Disney i USA eller Hergé i den Fransktalande delen av världen.

Juan Padrón (© Simon Wilches-Castro)

Född den 29 januari 1947 på Carolina sockerbruk i provinsen Matanzas av Kuba, Padrón började sin karriär i 1963 som animatör för Kubanska staten tv. Han tjänstgjorde som assistent till Harry Reade, en Australiensiska som hade flyttat till Kuba, dragen av sina revolutionära ideal. Tillsammans gjorde de den korta filmen Viva papi! (Länge Leve Pappa!, 1963; omgjord 1982).

Padrón erkänt Reade inflytande på hans kreativa utveckling:

Han lärde mig en hel del om manus och måste arbeta hårt för att förbättra min ritningar; att studera klassiska romaner och filmer, att kultur är också att lära sig att göra saker med händerna; att lära sig från bönderna och mycket fattiga människor, att lära sig att kalla träd av sin [givna] namn.

Padrón också arbetat för filmen delen av Kuba armén. Under tiden han var att göra ett namn för sig själv som en serietecknare, ritning remsor för en rad Kubanska publikationer. Som hans senare filmer, många av dessa har spridits över hela latinamerika och Sovjetunionen.

År 1970, den konstnär som inledde hans mest kända skapelse, Elpidio Valdés, en machete-svingande, ridning mambí överste ställs mot de spanska kolonisatörerna i 19th century. Den karismatiska karaktär, som konsekvent överlistar sina fiender i kampen för sitt hemland, har visat sig vara en hit med läsare unga och gamla.

Runt denna tid, den Kubanska regeringen började med att ta ett särskilt intresse av animation som ett medel för underhållning för hela familjen. Finansiering för sektorn fördelade under överinseende av ICAIC, national film institute. Bland mottagarna var Padrón, som fick i uppdrag att ta Valdés till skärmen.

Han regisserat ett antal kortfilmer om den fighter under hela 1970-talet, som fyllde dem med en egen historisk forskning. “Om jag gör [film] om en tidigare epok, jag vill att den ska vara sann till liv”, sade han. Serien så småningom skulle omfatta cirka 30 shorts och tre funktioner, den första som — bara titeln Elpidio Valdés (1979) — var landets första animerade långfilm.

En annan funktion som kom 1985: Vampyrer i Havanna berättade historien om en professor som utvecklar en potion som skyddar vampyrer mot solen, bara för att finna att fega vampyrer från USA och Europa vill stjäla den. Filmen visade sig vara mycket populär på hemmaplan och något av en kult hit utomlands (det kan strömmas på Amazon). Två decennier senare, Padrón regisserad en uppföljare, Mer Vampyrer i Havanna.

Direktören slog en mer vuxen ton i hans bidrag till Filminutos, en långvarig visa att han hjälpte till att starta som består av minuter lång vinjetter, och Quinoscopios, en serie av kortfilmer baserade på ritningar av den Argentinska humorist Joaquín “Quino” Lavado.

Kuba film industrin drabbades hårt av kollapsen av Sovjetunionen, och Padrón produktionen avtog från 1990-talet. Medan ibland regissera filmer — bland annat för utländska producenter i Spanien och på andra håll — han allt turnerat i Europa och latinamerika som föreläsare och festival gäst (videon nedan togs under hans 2017 besök i Havanna Film Festival i New York).

I sitt hemland har han förblivit en aktiv lärare och viktigt galjonsfigur i konsten. Vid tiden för sin död var han som arbetar för att knyta La Manigua, ett centrum i Havanna som syftar till att främja hans arbete och Kubanska kulturen i allmänhet.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av Diana Vargas (@vargasher1) den Mar 24, 2020 9:58am PDT

Padrón död har mötts med en störtflod av beröm över hela latinamerika och utanför. Simon Wilches-Castro, Colombia-född creative director på Mes, studerade under Padrón, och har skrivit en hyllning för Tecknade Brygga. Kommentarer från andra artister, journalister och familjemedlemmar kopieras under.

När jag var liten brukade jag titta på ett videoband min far hade fyllt med lite serier kallas Quinoscopios: animerade vinjetter anpassa arbetet av Quino, den världsberömda Argentinska serietecknare. År senare fick jag en sändning av Vampyrer i Havanna på Colombianska tv. Filmen såg ut som en krokig version av Hanna-Barbera tecknat. Det var konstigt, våldsamma, och hade nakenhet i det. Det fanns inget internet på den tiden att leta upp det, så det tog mig år att inse att båda dessa bitar var arbetet av samma man: Juan Padrón.

Under 2008 fick jag ett mail som uppmanade mig att söka till den första animation kurs undervisas på San Antonio de Los Baños film school i Kuba. Kursen kommer att ledas av Padrón, så jag inte att tveka att gälla, trots att prognosen för Orkanen Ike är på väg att slå ön under tiden för kursen.

Eftersom livet i Kuba är en sådan unik upplevelse, det är svårt att beskriva vad möte och att umgås med Padrón var. I Kuba, Padrón hade samma kulturella inflytande av Walt Disney i USA, Men vi fick åka till skolan med honom varje dag på en fallfärdig buss eftersom hans bil hade nyligen brutit ned, och den delar för att fixa det var nästan omöjligt att få.

Padrón var typ, karismatisk, och en naturlig-född berättare. De bussturer med honom var fylld med anekdoter från sin tid i det militära, med sin erfarenhet som animatör på Kuba, och hans resor till Ryssland, Spanien, och även USA Han var en historiker och en komiker på hjärtat och du kan se båda dessa passioner komma ut i hans Elpidio Valdés shorts, där han retells historien om den Kubanska oberoende kampanj, men fylld med alla de skämt du skulle hitta i en Looney Tunes tecknat.

Padrón berättade för mig att när han tog examen skolan fanns ingen animering jobb för att ansöka till, och de flesta av hans klasskamrater höll ut väntar på att det perfekta jobbet för att visas. I stället sökte han, om jag minns rätt, som designer på ett skoföretag, övertygad om att hans talang skulle göra någon inser att han bättre skulle kunna användas som en animation konstnär än en skomakare. Och ja, det gjorde.

Detta är den största lärdomen jag minns från min tid som studerar enligt Padrón, och på ett sätt är det perfekt representerar den Kubanska och latinamerikanska ande. Aldrig vänta på att saker ska vara perfekta eftersom de aldrig kan vara. Men lita på din passion och vara obevekliga och du kan hamna där du var ämnad att vara.