Tredje NHS trust tecknar avtal med Babel för digital triage

En tredje NHS trust har tecknat ett avtal med Babylon Hälsa att använda sin digitala triaging teknik.

Royal Berkshire NHS Foundation Trust förenar två Midlands litar på att distribuera app-baserad tjänst för att ge online triage i ett försök att hålla onödiga A&E besök ner.

Babylon har också arbetat med stiftelser över West Midlands och Berkshire att utveckla Be A&E, en 24-timmars digital service som syftar till att hjälpa personer att få tillgång till rätt information om sina symtom.

Steve McManus, verkställande direktör för Royal Berkshire NHS Foundation Trust, säger: “Vi ursprungligen byggde en akutmottagning för att tillgodose drygt 65 000 patienter per år. 2019 vi tittade efter 118,000 patienter, med ett genomsnitt på 320 kr per dag.

“Eftersom Covid-19 kom, närvaro har sjunkit till 190 patienter per dag. Det är delvis på grund av färre olyckor eftersom folk att stanna hemma, och delvis på grund av att människor är själv-att bry sig, men det tyder också på att det är en förlorad grupp som lider i tysthet och som inte söker stöd.

“Med NHS 111 att vara mycket upptagen just nu, Be A&E-tjänst erbjuder ett bekvämt sätt att få information från NHS.

“Det kommer att kraftigt öka information för våra patienter, minska antalet som behöver komma till sjukhuset och, som en följd av att maximera effekten vår personal kan ha för de patienter som behöver dem.”

Mindre än 30 procent av de frågor som under de senaste månaderna var sådana som normalt krävs ett besök till A&E i enlighet med Babylon.

Över Birmingham, 13% av de frågor som normalt krävs användning av en ambulans, 14% A&E, medan 18% som krävs för att få tala med en GP och 55% användas för egenvård eller en icke-brådskande service, sade företaget.

Dr Ali Parsa, vd och grundare av Babylon, läggas till: “8% av Englands befolkning är nu täckt av våra digitala tjänster, och det har varit ödmjuka för att se hur varje del av vår hälso-och sjukvården har gått samman för att stödja samhället vid denna tid av nationell kris.”

I April universitetssjukhus Birmingham NHS Foundation Trust och The Royal Wolverhampton NHS Trust i samarbete med Babel att använda sin Covid-19 vårdbiträde.

Den artificiella intelligensen (AI) som drivs verktyg ger en möjlighet att tala till kliniker med video för mer allvarliga symptom, liksom att upptäcka röda flaggor när patientens hälsa blir allt sämre, som syftar till att minska trycket på GPs och 111 tjänster.

Royal Wolverhampton redan arbetar i nära partnerskap med Babylon har tecknat ett 10-årigt avtal för företaget att utveckla en ny modell av digital-första integrerad vård i hela regionen.

Relaterade Inlägg

Sjuk konstaterar att automatiseras genom NHS 111 för att förhindra Covid-19 spreadDigital Hälsa Översyn av 2019 Del i: januari-JuneCoronavirus nyheter round-up: Digital Hälsa debriefKing s College London lanserar Covid-19 symptom rapportering app